Για την κρέμα
500 ml γάλα
4-5 κουταλιές ζάχαρη
2 κρόκοι αβγών
2 κουταλιές κορν φλάουερ
250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκάλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ και αραιώνουμε το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε τη κουβερτούρα μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κρέμα, προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και την εσάνς και τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε, σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
Εναλλακτικά αν δεν έχουμε στο σπίτι κουβερτούρα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με 2 κουταλιές κακάο σκόνη και να προσθέσετε λίγο ζάχαρη ακόμη.
Εάν θέλουμε να συντομεύσουμε τη διαδικασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα Γιώτης με γεύση σοκολάτα και να αρωματίσουμε με την εσάνς.
Για το κέικ
500 γρ. φαριναπ
250 γρ. βούτυρο
1 κούπα. γάλα σκέτο ή ανάμικτο με χυμό πορτοκαλιού
4 αυγά
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. baking powder
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (ανάλογα με την προτίμησή μας)
400 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει και προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη διαδοχικά. Προσθέτουμε το γάλα και τις βανίλιες με το ξύσμα και σταδιακά το αλεύρι και το baking powder. Χτυπάμε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Σε ένα ταψί στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο πριν έχουμε βρέξει ελαφρά και το έχουμε τσαλακώσει με τα χέρια μας και καλύπτουμε με αυτό και τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίχνουμε το μίγμα για κέικ στο ταψί μας και αφού βεβαιωθούμε ότι η κρέμα μας έχει κρυώσει την προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στη ζύμη του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά στους 170 βαθμούς, ελέγχοντας τη ζύμη του κέικ με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχει ψηθεί.
Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα γλυκό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη χρησιμοποιήστε κρέμα γιώτης την οποία θα γλυκάνετε με γλυκαντική ουσία (εγώ χρησιμοποιώ Νatreen και για τον 1 φάκελο κρέμας βάζω 4 κ.σ. ζάχαρη) ενώ για το κέικ θα χρειαστείτε 1,5 φλ.τσ. ηλιέλαιο αντί για βούτυρο και 2 φλ.τσ. γλυκαντικό Natreen.