Γλυκα
Κέικ κανέλλας, πορτοκαλιού με σιρόπι και φρούτα(νηστίσιμο)
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Συνταγή από mariplateau.blogspot.gr
Υλικά
100 ml ελαιόλαδο ή λάδι ελαφρύ
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 ml γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή ρυζιού (έβαλα αμυγδάλου)
Φρούτα: cranberries αποξηραμένα ή σύκα ή φρέσκα μήλα
(Χρησιμοποίησα μια χούφτα αποξηραμένα Cranberries)
Επιπλέον για την επιφάνεια:
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Μια χούφτα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
(Αναμιγνύουμε σε ένα μπολάκι)
Για το σιρόπι
150 ml χυμό πορτοκάλι
2. 1/2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή μέλι ή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάζουμε τα φρούτα, αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα σύκα τα κόβουμε σε τέταρτα.
Αν χρησιμοποιήσουμε μήλα τα κόβουμε σε κομμάτια την τελευταία στιγμή. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Nτύνουμε με λαδόκολα μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Απλώνουμε τα φρούτα στην επιφάνεια και τα σπρώχνουμε ελαφρά μέσα στην ζύμη. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης, κανέλας, αμυγδάλου.
Ψήνουμε το κέικ για 45-55 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το χυμό πορτοκαλιού με την μαρμελάδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά και περιχύνουμε το ζεστό ψημένο κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι και στην συνέχεια το βγάζουμε σε μια πιατέλα.