Ορεκτικα
Θρακιώτικοι Αφράτοι Κεφτέδες σουρβάν αρωματισμένοι με κύμινο, ψημένοι στο σωστό χρόνο
Υλικά (για 4-5 άτομα) 600 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος 4 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (8 κανονικές) 1 αβγό 1 κ.σ. γεμάτη κύμινο 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 2 κ.σ. βούτυρο 2 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι για τα τρίγωνα κρεμμυδιών 2 κρεμμύδια (400-420 γραμ. περίπου) ψιλοκομμένα 1 κ.σ. ελαιόλαδο ————————- 3 αβγά χτυπημένα 3 κ.σ. μαϊντανό 5-6 κ.σ. […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά (για 4-5 άτομα)
600 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (8 κανονικές)
1 αβγό
1 κ.σ. γεμάτη κύμινο
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τα τρίγωνα κρεμμυδιών
2 κρεμμύδια (400-420 γραμ. περίπου) ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
————————-
3 αβγά χτυπημένα
3 κ.σ. μαϊντανό
5-6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας
3 μεσαίες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τους κεφτέδες: Μουσκεύετε το ψωμί σε νερό και το βάζετε σε μπολ με τον κιμά, το αβγό, το κύμινο, τον μαϊνατανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύτετε καλά και κάνετε κεφτέδες κανονικούς διαμ. 4.5-5 εκατ.
Σε τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή) φωτιά βάζετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Μόλις κάψουν, βάζετε τους κεφτέδες, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τηγανίζετε για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τους να ροδίσουν παντού. Αποσύρετε και τους μεταφέρετε σε ταψάκι ή πυρέξ, που το βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά. Βγάζετε τους κεφτέδες και τους διατηρείτε ζεστούς.
Κάνετε τα κρεμμύδια: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι (1 κ.σ.) και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα. Αποσύρετε, μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει 2 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύετε με την φρυγανιά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι (μ΄αυτή τη σειρά, που βοηθάει στο να πέφτει και η θερμοκρασία). Βάζετε τελευταίο τον μαϊντανό, δοκιμάζετε, διορθώνετε, αν χρειάζεται.
Στο ίδιο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Προσθέτετε το μίγμα κρεμμυδιών και το ισιώνετε χαλαρά με ένα πιρούνι ή με σπάτουλα να απλωθεί ομοιόμορφα παντού, χωρίς να το υπερπιέζετε (τρύπες και μικρά κενά ας υπάρχουν). Ρίχνετε τα χτυπημένα αβγά από πάνω και κουνάτε το τηγάνι ή βοηθάτε με τη σπάτουλα να εισχωρήσουν παντού στο μίγμα. Σκεπάζετε και ψήνετε για 2-3 περίπου λεπτά (μέτρια φωτιά για να μην αρπάξει ο πάτος).
Χρησιμοποιήτε ένα μεγάλο πιάτο για να αναποδογυρίσετε το μίγμα (δηλαδή καπακώνετε το τηγάνι με το πιάτο και το γυρίζετε ανάποδα – προσοχή στα χέρια σας), το οποίο ψήνετε από την άλλη πλευρά για 1-1.5 λεπτό. Αποσύρετε και το μεταφέρετε σε επιφάνεια προετοιμασίας. Κόβετε στα δύο (στη διάμετρο) και μετά τρίγωνα (ισοσκελή κατά το δυνατόν ή και ελαφρώς σκαληνά) πλευράς 8-8.5 εκατ. Διατηρείτε ζεστά.
Κάνετε τη σάλτσα: Αποφλοιώνετε τις ντομάτες, βάζοντάς τες σε νερό που βράζει για 30 δευτερόλεπτα.
Τις κόβετε εγκάρσια και αφαιρείτε (με μικρό κουταλάκι ή με το χέρι) τα σπόρια. Τις βάζετε στο multi με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις κάνετε σάλτσα. Αν σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε 1 -2 κ.σ. νερό. Ζεσταίνετε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.
Σερβίρισμα: Τοποθετείτε σε ζεστά πιάτα 3 τριγωνικές γαλέτες κρεμμυδιών και 3-4 κεφτέδες. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και γαρνίρετε με 1-2 φυλλαράκια μαϊντανού.