Συνταγές
Θα το απολαύσετε τόσο νόστιμο που θα γίνει ! Το τέλειο εκμέκ από τσουρέκι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Anna Lampropouloy – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
Υλικά
Για το σιρόπι
400γρ.νερο
400γρ ζάχαρη
1φλουδα λεμονιού
1στικ κανέλα
1κ.σ.μελι
Για την βάση :
1 τσουρέκι περιπου 400γρ.η όσο χρειάζεται για να καλύψετε το σκεύος σας.
Περίπου 24 εκ.
Υλικά
για την κρέμα :
1 λίτρο γάλα πλήρες
200ζαχαρη
3αυγα
1κ.γ.βανιλια υγρή
λίγη μαστίχα κοπανισμενη
1/2 κ.γ.μαχλεπι
1/2 κ.γ κακουλε
100γρ. κόρον–φλάουρ
100γρ.βουτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους.
Για το στόλισμα
300γρ.κρεμα γάλακτος
3κ.σ.ζαχαρη άχνη
φιστίκι Αιγινης ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα τα ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσουν. Μόλις λιώσει η ζάχαρη κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 160Cαερα Κοβουμε το τσουρέκι σε φέτες και το απλώνουμε στο ταψί να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Το ψήνουμε για 20′ αέρα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι σιγά σιγά προσπαθούμε να πάει παντού και να σιροπιαστει όλο το τσουρέκι.
Το αφήνουμε να κρυώσει. Και ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα και την μισή ζάχαρη τόσο που να ζεσταθουν χωρίς να τα ανακατεψουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ρίχνουμε την υγρή βανίλια τα αρωματικά το κορν φλάουρ και ανακατευουμε.
Παίρνουμε με μια κουτάλα από το ζεστό γάλα και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στο μείγμα με τα αυγά ρίχνουμε τόσο που να ζεσταθουν τα αυγά και τότε τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει ή κρέμα. Όταν κάνει φουσκάλες την κατεβάζουμε από την φωτιά και τότε ρίχνουμε το βούτυρο την ανακατεύουμε με μια μαριζ και την καλύπτουμε με μια μεμβράνη.
Την βάζουμε στο ψυγείο για 2-3ωρες. Ετοιμάζουμε την σαντιγί. Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος να κάνει κορυφές. Αφού έχει παγώσει η κρέμα με ένα κορνε καλύπτουμε όλη την επιφάνεια.
Στο τέλος πασπαλίζουμε το ψιλοκομμένο Αιγινης και έβαλα κομματάκια από γλυκό σύκο που είχα.
Η Συνταγή είναι από κ. Anna Lampropouloy – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.