Συνταγές
Θα είναι τα πιο νόστιμα.. Τσουρέκια αφράτα με ίνες!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Lina Chaliasou – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.
Υλικά
1 ζαχαρουχο γάλα
6 αυγά
2 βανίλιες
2.5 κουτιά ζαχαρη(τη μέτρηση την κάνω με το κουτί από το ζαχαρουχο)
2 κουτιά σπορελαιο
1 κ.γλ. κακουλε
1 κ.γλ. μαχλεπι
1 πορτοκαλι (ξυσμα&χυμος)
1 κ.γλ. μαστιχα
200 γρμ. νωπή μαγια
1 φακ. Μπεικιν παουντερ
3 κιλά αλεύρι
3 κουτιά ζεστό νερό
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα θερμαινουμε τα 4 πρωτα υλικα κ μόλις γίνει αυτό χαμηλωνουμε τη φωτιά αρκετά κ προσθέτουμε το λάδι κ ανακατεύουμε.
Σε βαθύ σκεύος λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό κ προσθέτουμε το μίγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε κ τα υπόλοιπα υλικά κ σιγά σιγά προσθέτουμε κ το αλεύρι. Μετά το 2ο σακουλάκι θ αρχίσει να σκληραίνει το μίγμα κ θα θέλει χέρι. Ζυμώνουμε ώσπου να τραβήξει όλο το αλευρι κ αφήνουμε Να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
Ξαναζυμωνουμε ελαφρά με τα χέρια,πλαθουμε τα τσουρέκια κ αφήνω στη λαμαρίνα με λαδόκολλα για 20′ να ξαναφουσκωσει. Αλειφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερο κ βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ στη μεσαία σχάρα για 20-25′ περίπου.
Τυλιγουμε με διαφάνεια. Διατηρούνται έως κ 1 βδομάδα σαν φρεσκα
Μερικές συμβουλές ακόμα.
Ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη τελείως ελαστική κ μαλακή κ να μην κολλάει καθόλου.καπου στα 20′.
Αφού φούσκωσε στη 1 ώρα,την ξαναεπλασα 10′ κ πριν τα πλεξουμε πάλι 5-6′.
Πολύ σημαντικό είναι να ΜΗΝ μπει καθόλου έξτρα αλευρι στο ζύμωμα γιατί θα σφίξει πολύ.με λίγο σπορελαιο ή λίγο βούτυρο λιωμένο ζυμώνεται ακόμα πιο καλά
Η Συνταγή είναι από κ. Lina Chaliasou – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.