Συνταγές
Η Χιονάτη της Αυστραλίας – Παστάκι Lamington
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Doxia Kothris – “Μαγειρικές Απολαύσεις”
ΥΛΙΚΑ:
Για το κέικ:
1 ½ πακέτο βούτυρο ή βιτάμ (1 πακέτο = 250gr άρα 1 ½ πακέτο = 375gr)
6 αυγά
½ κουταλάκι αλάτι
2 ½ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα (χλιαρό)
1 πακέτο (500gr) φαρινάπ (που φουσκώνει μόνο του) κοσκινισμένο
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια, μίας δόσης (= 43gr) – ΟΧΙ το στιγμιαίο!
Για το σιρόπι:
800gr – 1kg ζάχαρη άχνη
1 ½ πακέτο κακάο ΙΟΝ
2 ½ (περίπου) γεμάτα ποτήρια καυτό νερό
4 πακέτα των 100gr ινδοκάρυδο (θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το κέικ:
Χτυπάμε πρώτα το βιτάμ με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους, το γάλα, το άνθος αραβοσίτου και τελευταίο το κοσκινισμένο αλεύρι.
Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών που τα έχουμε χτυπήσει πρώτα σε μαρέγκα με το αλάτι και ενσωματώνουμε πολύ απαλά. Βάζουμε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί (30x40cm) που έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο στον αέρα για περίπου 55 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι να πάρει το κέικ ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σιρόπι:
Ανακατεύουμε με το σύρμα το κακάο και την άχνη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα (ΟΧΙ κατσαρολάκι!) μέχρι να μην υπάρχουν κόμποι και να συνδυαστούν καλά.
Προσθέτουμε το καυτό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το σιρόπι (είναι αρκετά αραιό, μη φοβηθείτε).
Final part:
Πρέπει να αφήσετε να κρυώσει το κέικ πριν το κόψετε σε μικρά έως μέτρια τετράγωνα κομμάτια (εγώ έβγαλα 54 γενναία κομμάτια). Βάλτε στη σειρά ό,τι χρειάζεστε: πρώτα το κέικ, μετά το σιρόπι και μετά την καρύδα.
Παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια και τα ρίχνετε στο σιρόπι (η βουτιά να είναι σύντομη – χρησιμοποιώντας δυο πιρούνια για ευκολία) έως ότου καλυφθεί καλά και το κυλάτε στην καρύδα. Τα βάζουμε σε ένα τάπερ.
Εάν καταναλωθούν μέσα σε 1-2 ημέρες δεν χρειάζονται ψυγείο.
Στο φούρνο το κέικ θα φουσκώσει αρκετά, αλλά επίσης θα πέσει αφού βγει από το φούρνο και αρχίσει να κρυώνει.
Όση καρύδα περισσέψει, τη ρίχνουμε στο σιρόπι που έμεινε και αφού «τραβήξει» (π.χ. την επόμενη μέρα), πλάθουμε το μίγμα που έμεινε σε μπαλάκια – φοντάν, τα οποία μπορούμε επίσης να σερβίρουμε (ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ!).
Η Συνταγή είναι από κ. Doxia Kothris – “Μαγειρικές Απολαύσεις”