Η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Connect with us

Πουλερικα

Η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Published

on

γεμιστή της Σόφης

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

γεμιστή της Σόφης

Πολύ εύκολη συνταγή με εγγυημένο αποτέλεσμα μια νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς καθόλου άγχος!

Υλικά

1 μεγάλη γαλοπούλα

1 πακέτο μπέικον

30-50 γρ. βούτυρο

4+ μέτρα αλουμινόχαρτο

Για τη γέμιση

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, σε μικρά κομμάτια

250 γρ. χοντροτριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (breadcrumbs)

75 γρ. βούτυρο

250 γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα, σε κομμάτια

3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

30 γρ. κουκουνάρι

αλάτι, πιπέρι

 Για τη σάλτσα γκρέιβυ (gravy)

1-2 κ.σ. αλεύρι

ζεστό νερό (ιδανικά, τον ζωμό από τα λαχανικά που έχετε βράσει ως συνοδευτικά)

Παρασκευή:

Επιστημονικό (!) Μυστικό Προετοιμασίας: είναι πολύ καλύτερο να έχετε βγάλει τη γαλοπούλα απ’ το ψυγείο, τρεις ώρες πριν μαγειρευτεί ή απ’ το βράδυ της προηγουμένης, ώστε να μπει στο φούρνο με ενιαία θερμοκρασία περιβάλλοντος 20ºC, σε όλο της το σώμα και όχι ψυγείου 4ºC.

Μόνο έτσι θα ψηθεί σωστά μέχρι μέσα, φτάνοντας τους 70ºC, που είναι το ζητούμενο για να είναι ζουμερή.
Σκεφτείτε πόσος παραπάνω χρόνος απαιτείται για να φτάσει κανείς στους 70ºC όταν ξεκινά απ’ τους 4ºC, αντί απ’ τους 20ºC, στο κέντρο του κρέατος. Και αντίστοιχα, πόσο θα ξεραθεί αναγκαστικά το εξωτερικό του στήθους –που ως γνωστόν δεν έχει λίπος– μέχρι να έρθει στη σωστή θερμοκρασία το εσωτερικό.

Α. Ετοιμάστε τη γέμιση: (25’) κάτι που μπορείτε να κάνετε απ’ τη προηγούμενη μέρα

1. Μουλιάστε τη τριμμένη, ξερή ψίχα σε λίγο ζεστό νερό (ή γάλα) μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να υγρανθεί και ανακατεύστε τη καλά.

2. Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε, σε χαμηλή φωτιά, το κρεμμύδι για 4’ μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέστε τα κάστανα και σοτάρετε μαζί για άλλα 3’.  Προσθέστε τα βερίκοκα για 2’ ακόμη. Τα αφαιρείτε όλα απ’ το τηγάνι και τα ρίχνετε στο μπολ με τη ψίχα.

1513127893 30 η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστ

3. Βάζετε το κουκουνάρι στο τηγάνι να σοταριστεί για 2’ μέχρι να ροδίσει. Το προσθέτετε στο υπόλοιπο μίγμα μαζί με τον μαϊντανό.

Β. Ετοιμάστε τη γαλοπούλα: (45’ ετοιμασία + 3:30’ ψήσιμο + 30’ ανάπαυση = 4:45’)

4. Ανάψτε τον φούρνο να προθερμανθεί στη μέγιστη θερμοκρασία του (250ºC-300ºC, ανάλογα με το φούρνο).

 5. Σκουπίστε τη καλά με χαρτί κουζίνας απ’ έξω, αλλά και μέσα στις κοιλότητες της κοιλιάς και του λαιμού που θα μπει η γέμιση.

 6. Γεμίστε την κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση, αφήνοντας κάποιο περιθώριο, κλείνοντας το δέρμα με οδοντογλυφίδες.

1513127894 320 η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστ

Σημείωση:  Η δοκιμασμένη τεχνική αυτής της συνταγής βασίζεται κυρίως στο ψήσιμο της γαλοπούλας μέσα σε ένα χαλαρό “κλωβό” από αλουμινόχαρτο, ερμητικά όμως κλεισμένο.

Δηλαδή, αυτός ο κλωβός δεν θα ακουμπάει στο στήθος της γαλοπούλας ώστε να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι πλήρως σφραγισμένος ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία και τα υγρά εντός.

7. Για να ετοιμάσετε τον κλωβό, απλώστε δυο κομμάτια αλουμινόχαρτο, περίπου ένα μέτρο το καθένα, ώστε να είναι παράλληλα μεταξύ τους. Τα ενώνετε με “πιέτα” ώστε να σφραγιστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τόσο πλάτος ώστε να υπερκαλύψουν όλο το πτηνό οριζόντια.

1513127894 153 η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστ

Κάνετε το ίδιο με άλλα δύο αλουμινόχαρτα, ίδιου μήκους, τα οποία τα τοποθετείτε κάθετα, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Βάζετε τα αλουμινόχαρτα μέσα στο ταψί ώστε να πάρουν το σχήμα του, με τις άκρες να περισσεύουν από όλες τις πλευρές.

8. Στο κέντρο του ταψιού, πάνω απ’ τα σφραγισμένα μεταξύ τους αλουμινόχαρτα, βάζετε τη γαλοπούλα με την πλάτη. Τη βουτυρώνετε καλά παντού, με ιδιαίτερη προσοχή στα μπούτια. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Απλώνετε τις φέτες του μπέικον πάνω απ’ το στήθος ώστε, υπερκαλύπτοντας η μία την άλλη, να το σκεπάσουν όλο. Στη συνέχεια, προσθέτετε λίγες φέτες μπέικον πάνω απ’ τα μπούτια.

9. Κλείνετε τη γαλοπούλα στον κλωβό απ’ το αλουμινόχαρτο ως εξής:

Βάλτε το ταψί μπροστά σας βλέποντας τη γαλοπούλα στο πλάι. Φέρνετε το αλουμινόχαρτο  που περισσεύει μπροστά σας μαζί με το απέναντί του και τα ενώνετε καλά στην κορυφή, σιγουρεύοντας ότι έχετε αφήσει περιθώριο ανάμεσα σ’ αυτά και το στήθος της γαλοπούλας.
Επαναλαμβάνετε την αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δυο φύλλα που τα ενώνετε με τον ίδιο τρόπο από πάνω. Τέλος, ενώνετε τα κάθετα με τα οριζόντια αλουμινόφυλλα στις διαγωνίους, ώστε να εξασφαλίσετε το “σφράγισμα” του κλωβού.

10.  Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου και βάζετε μέσα το ταψί, κλείνοντας τη πόρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη πέσει η θερμοκρασία.

Μετά από 10’, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220ºC. Αφήνετε τη γαλοπούλα εκεί να ψηθεί για 3 ώρες, χωρίς να ξανανοίξετε το φούρνο.
Ο χρόνος αυτός, για τη συγκεκριμένη συνταγή όπως είπαμε, ισχύει για μια μεγάλη γαλοπούλα, ανεξαρτήτως ακριβούς βάρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι διαθέτετε θερμόμετρο φούρνου με ακίδα που μπορεί να μπεί βαθιά στο στήθος του πτηνού, ενώ το όργανο είναι απ’ έξω απ’ τον φούρνο, αγνοείστε τις οδηγίες χρόνων και πηγαίνετε με γνώμονα την θερμοκρασία. Όταν φτάσει τους 70°C-75°C  ανεξάρτητα αν είναι πριν τις 3 ώρες, προχωρήστε στο επόμενο στάδιο. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει γραφτεί με τη λογική της “εμπειρικής” προσέγγισης και όχι της επιστημονικής που συνήθως είναι οι συταγές στο Cucina Caruso, μια και ο πολύς κόσμος δυστυχώς δεν έχει ακόμη θερμόμετρο, αλλά μια γαλοπούλα ζουμερή δικαιούται μια φορά τον χρόνο. Οπότε δίνουμε χρόνους μέσου όρου που δεν μπορεί να είναι ποτέ τόσο ακριβείς όσο οι ενδείξεις του θερμομέτρου που μετρά ένα συγκεκριμένο φούρνο και μια συγκεκριμένη μάζα πτηνού.

11. Στις τρεις ώρες, βγάζετε το ταψί απ’ το φούρνο, κλείνοντας τη πόρτα του, και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο (που κρατάτε για αργότερα) και πετάτε το μπέικον.

Την ξαναβάζετε μέσα στο φούρνο, ώστε να ψηθεί για άλλα 30’, προκειμένου να ροδίσει η πέτσα και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο εσωτερικά.

12. Τη βγάζετε απ’ το φούρνο και την αφήνετε, για να ισορροπήσει το κρέας, πάνω σε ξύλο κοπής ή σχάρα για 30’, και κάτω από αλουμινόχαρτο ώστε να μην κρυώσει απότομα, πριν τη φέρετε στο τραπέζι.

Επιστημονικό (!) Μαγειρικό Μυστικό: αν την κόψετε κατευθείαν με το που θα βγει απ’ τον φούρνο, θα έχετε μεγάλη απώλεια των χυμών του πτηνού και η γαλοπούλα θα είναι σκληρή και άψητη εσωτερικά. Αυτό το διάστημα του “resting” είναι απαραίτητο γιατί το κρέας συνεχίζει να ψήνεται για κάποιο διάστημα –κυρίως στις εσωτερικές περιοχές γύρω απ’ τα κόκαλα– εκτός φούρνου.

Στη συνέχεια, η θερμοκρασία γίνεται παντού ενιαία και αρχίζει να πέφτει. Τότε μόνον κλείνουν οι σιγά-σιγά οι ιστοί, συγκρατώντας μέσα τα υγρά, και έχετε ζουμερό και μαλακό κρέας.
Υπόψη ότι αυτό το μυστικό ισχύει για κάθε είδους κρέας και απλώς ποικίλει ο χρόνος της υποχρεωτικής ανάπαυσης.

Γ. Ετοιμάζετε τη σάλτσα γκρέιβυ (10’)

13. Ακουμπάτε το ταψί απ’ όπου βγάλατε τη γαλοπούλα πάνω σε ζεστό μάτι της κουζίνας. Ανακατεύετε τα υγρά που έχει βγάλει η γαλοπούλα, με συρμάτινο χτυπητήρι, επιδιώκοντας  να ξεκολλήσετε και όσα απομεινάρια έχουν κολλήσει στον πάτο. Προσθέτετε αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύετε, μέχρι τα υγρά να γίνουν πηκτή σάλτσα.

1513127894 81 η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστ

14. Τότε προσθέτετε σταδιακά ζεστό νερό (ιδανικά απ’ αυτό που χρησιμοποιήσατε για να βράσετε τα συνοδευτικά λαχανικά) συνεχίζοντας να ανακατεύετε, μέχρι να έχετε τον όγκο που χρειάζεστε στη πυκνότητα που θέλετε, προσθέτοντας αντίστοιχα νερό ή αλεύρι.

1513127895 635 η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστ

Προσοχή: το αλεύρι πάντα προστίθεται λιωμένο πρώτα σε λίγο νερό, σ’ αυτό το στάδιο. Θα μπορούσατε να προσθέσετε και λίγο κόκκινο κρασί ή/και cranberry sauce ή redcurrant jelly ή, εναλλακτικά, ελάχιστη μαρμελάδα με φρούτα δάσους, ανάλογα με τα γούστα σας.
Χύνετε τη σάλτσα από το ταψί, σουρώνοντάς τη πάνω από το μπολ που έχετε για τη σάλτσα.

Για να προγραμματιστείτε, με βάση αυτή τη συνταγή:

 Ας υποθέσουμε ότι  θέλετε η γαλοπούλα να βγει στις 14:30, ως δεύτερο πιάτο. Το νωρίτερο που εσείς μπορείτε να καθίσετε στο τραπέζι για να σερβίρετε και να φάτε το πρώτο πιάτο είναι στις 14:10, μόλις τελειώσετε δηλαδή τη γκρέιβυ.

Αυτό σημαίνει ότι η γαλοπούλα θα έχει βγει στις 14:00, άρα θα πρέπει να έχει μπει στο φούρνο στις 10:00.
Για να τη γεμίσετε και να ετοιμάστε τον κλωβό, υπολογίστε να ξεκινήσετε στις 9:15, έχοντας τη γέμιση έτοιμη απ’ τη προηγουμένη, ή στις 8:50 για να την ετοιμάσετε την ίδια μέρα.

1513127896 117 η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερή χριστ

Πηγή

ΠΗΓΗ

428682645 1060129571730679 34369485925752971 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πραγματικά ένα κέικ τούμπανο, αφράτο και υγρο όσο πρέπει

Μοναστηριακή, άζυμη λαγάνα, πρωτότυπη, λεπτή και νόστιμη.
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μοναστηριακή, άζυμη λαγάνα, πρωτότυπη, λεπτή και νόστιμη.

Τηγανόψωμα με φέτα
Ορεκτικα4 εβδομάδες ago

Τα έκανα και τρελάθηκα από τη γεύση! Τηγανόψωμα με φέτα ή ότι άλλη γέμιση θες!

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !
Συνταγές6 ημέρες ago

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !

Λαγάνα
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ο καλύτερος τρόπος για να χαρείς την Καθαρά Δευτέρα είναι μία σπιτική λαγάνα

Αυτή είναι η μαρινάδα για να έχεις ψητό κοτόπουλο γλύκισμα.
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η μαρινάδα για να έχεις ψητό κοτόπουλο γλύκισμα.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά με την μακράν καλύτερη κρούστα

πατζαροσαλάτα
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Εύκολη παντζαροσαλάτα που ταιριάζει σε κάθε τραπέζι – θρεπτική και υγιεινή

429819654 10224164411562885 8748365280453049065 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Άπαιχτη γαλατόπιτα για το καφεδάκι μας και όχι μόνο – συνταγή εγγύηση

417508891 3808030976086575 502951287714108442 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η αδυναμία μας! ο κλασικός και μαμαδίστικος σπιτικός σιμιγδαλενιος χαλβάς

432152541 3656660924606731 2938092430388929228 n
Συνταγές40 λεπτά ago

Φτιαγμενο με μερακι! Νόστιμα μπιφτέκια σήμερα με συνοδευτικό σωταρισμένο μανεστράκι και φιδέ με ένα καρότο

432085028 1108735753699330 9095949627364939167 n
Συνταγές3 ώρες ago

Τζατζίκι νηστίσιμο με ιδιαίτερη γεύση μοναδική! Δεν σε αφήνει ασυγκίνητο

417543241 3226397514321161 6240651038433901532 n
Συνταγές5 ώρες ago

Το σημερινό μας φαγητό σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο συνοδεία πιλάφι με λαχανικά

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές6 ώρες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

419743344 3611960395725539 6528003300602600895 n
Συνταγές19 ώρες ago

Σπέσιαλ αλμυρή τάρτα με κοτόπουλο, πράσο και αγριόσκορδο! Εύκολη κις λορέν με σπιτική ζύμη

344184822 171391842195874 5715884088644816852 n
Συνταγές21 ώρες ago

Συνταγή για τα ωραιότερα σμυρνέικα σουτζουκάκια βήμα βήμα

431997292 122182734596008660 6018068870237657133 n
Συνταγές23 ώρες ago

Φτιάξτε ντολμαδάκια γιαλατζί εύκολα και γρήγορα που είναι αξεπέραστα σε γεύση

434213712 3607722846160907 3756715510487479583 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Καταπληκτικό επιδόρπιο για το αυριανό τραπέζι μας! Φρουτοσαλάτα με ζελέ πορτοκάλι στη φόρμα του κέικ

431973215 122182734914008660 5258962367997180497 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Γαρίδες σκορδάτες με ρύζι για να κάνουν παρέα στο τσιπουράκι

412861020 3552431778345068 6125873513677747773 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Αρωματικά και γευστικά μπισκότα πορτοκαλιού φτιαγμένα με αγνά υλικά

Σπετσοφάι
Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραία ιδεα για μεσημεριανό φαγητό!! Δοκιμάστε σπετσοφάι.. ίσως το πιο μερακλίδικο πιάτο!

431522022 998012272327507 8102757409330074910 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τραχανάς ξινός με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουρκουμά – εύκολος, γρήγορος και παραδοσιακός!

419742754 3292724464368931 4903568336517563380 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ειδικά για όσους νηστεύουν – μαλεμπί .. τόσο απλό και τόσο νόστιμο!

433950460 10224847581122213 8824225070192131550 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Σουπιές με σπανάκι, σε 30 λεπτά μόνο! Ένα υγιεινό φαγητό σε ελάχιστο χρόνο.

343057388 888638182225853 4843842420616156533 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Λίγα τσουρέκια γεμιστά με μερέντα και δυο διαφορετικές μαρμελάδες – γίνονται σαν ατομικά και μοιράζονται εύκολα

18921673 1591084164244769 1349809815700495731 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Απίθανη τυρόπιτα με μπεσαμέλ – η γεύση της υπέροχη!

142847163 3732860056841509 605267311276161427 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τα λατρεύουμε! Αγαπημένα μπισκότα πτι φούρ εξαιρετικά φτιαγμένα από τα χεράκια μας

399285831 10211646829321795 5638441565018962784 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Χαριτωμένες μπουκίτσες κανταΐφι που από γεύση σκίζουν

409153788 1154721905980614 1344443274678823117 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Γεμιστά μάφινς σοκολάτας – εύκολη συνταγή που γίνονται λαχταριστά

342381168 151487627875813 1627747925668860506 n e1711358537420
Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτήματα ΠΤΙ-ΦΟΥΡ που λιώνουν στο στόμα, εύκολα και γρήγορα

274299617 1565460873839066 4294727959248446884 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμα κουλουράκια με γεύση πορτοκάλι – είναι το τέλειο βούτημα !

431617735 7488584204511810 129010785099526485 n
Συνταγές3 ημέρες ago

“Τσουρέκια” τα φτιάχνουμε συχνά μας αρέσουν πολύ – Ονειρεμένα ,φουσκωτά και πλεγμένα καταπληκτικά

433714474 3671517249758051 474847980795652966 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Φοβερά μπισκότα φουντουκιού, λαχταριστά, λαχταριστά.. και νηστίσιμα

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ
Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και εύκολα Σταφιδόψωμα βήμα-βήμα ! Τα φτιάχνουμε και τα παίρνουμε μαζί μας όπου πάμε.

433908776 10210722360330481 4870185718328507988 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και λαχταριστά δίχρωμα κουλουράκια που σκίζουν από γεύση

420262008 1353773368616650 872807490166473349 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Καταπληκτική χορτόπιτα νηστίσιμη με ζουμερή γέμιση και σπιτικό φύλλο που την κάνει ακόμα πιο νόστιμη!

406699197 861880345939605 7619210225519129563 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανά ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ στο φούρνο, χωρίς τηγάνισμα

page 2
Συνταγές4 ημέρες ago

Ένας πολύ γρήγορος και οικονομικός τρόπος να φας τον μπακαλιάρο με πατάτες και σκορδαλιά

329141124 552905860115526 525914995976635286 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τι καταπληκτική συνταγή! Εύκολα αφράτα σπιτικά κρουασάν, χωρίς πολλά διπλώματα και ντόνατς από το ίδιο ζυμάρι

432106776 1626935151177030 2345118500359227246 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ανάλαφρο γλυκό.. ένας εξαιρετικός σιμιγδαλένιος χαλβάς – Κλασσικό γλυκό αγαπημένο από τα παιδικά μας χρόνια