Ζύμη για τέλεια σπιτική πίτσα
Connect with us

Ορεκτικα

Ζύμη για τέλεια σπιτική πίτσα

Μερίδες: αρκετή ζύμη για 4 μεγαλούτσικες πίτσες Υλικά 350 ml συν 30 ml (2 κουταλιές σούπας) χλιαρό νερό 11 γρ. (3 κουταλάκια γλυκού) ξηρή μαγιά 15 γρ. (1 ½ κουταλάκι γλυκού) ψιλή ζάχαρη 700 γρ. ιταλικό αλεύρι τύπου 00 για πίτσα ή αλεύρι άσπρο δυνατό (σκληρό), συν έξτρα για το πασπάλισμα 12 γρ. (1 ½ […]

Published

on

8022 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μερίδες: αρκετή ζύμη για 4 μεγαλούτσικες πίτσες

Υλικά
350 ml συν 30 ml (2 κουταλιές σούπας) χλιαρό νερό
11 γρ. (3 κουταλάκια γλυκού) ξηρή μαγιά
15 γρ. (1 ½ κουταλάκι γλυκού) ψιλή ζάχαρη
700 γρ. ιταλικό αλεύρι τύπου 00 για πίτσα ή αλεύρι άσπρο δυνατό (σκληρό), συν έξτρα για το πασπάλισμα
12 γρ. (1 ½ κουταλάκι γλυκού) θαλασσινό αλάτι
60 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το λάδωμα του μπωλ
50 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

Ειδικά εργαλεία: μίξερ με εξάρτημα γάντζο (προαιρετικά), πλάστης (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε τη μαγιά και τις 2 κουταλιές (30 ml) χλιαρό νερό. Τρίψτε τη μαγιά με τα δάχτυλά σας μέσα στο νερό μέχρι να γίνει σαν πάστα και προσθέστε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το αλεύρι και το αλάτι, με αυτή τη σειρά.
Σημείωση: Μην ρίξετε το αλάτι πάνω στη μαγιά αλλά πάνω στο αλεύρι. Όταν το αλάτι έρχεται σε άμεση επαφή με τη μαγιά, την σκοτώνει και η ζύμη δεν φουσκώνει.

Ξεκινήστε το μίξερ σας και ζυμώστε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πρόχειρη ζύμη. Αν ζυμώνετε με το χέρι, θα πάρει γύρω στα 4 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το ελαιόλαδο και το γάλα και συνεχίστε να ζυμώνετε είτε με το χέρι (αδειάζοντας τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια) είτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική, δίχως να κολλάει στα χέρια ή στο μπωλ αλλά να παραμένει ελαφρώς υγρή.

Σημείωση: Δεν είναι όλα τα αλεύρια ίδια, οπότε σε περίπτωση που η ζύμη σας κολλάει πολύ στα χέρια ή στον κάδο του μίξερ, μη φοβηθείτε να ρίξετε επιπλέον αλεύρι. Ρίξτε το όμως σιγά-σιγά, ελέγχοντας την υφή της ζύμης ώστε να μην καταλήξετε με σφιχτό και ξερό ζυμάρι.

synth
synth1
synth2
synth3

Αν χρησιμοποιείτε μίξερ για το ζύμωμα, αφαιρέστε τη ζύμη απ’ το μπωλ, ακουμπήστε την σε μια επιφάνεια καθαρή κι ελαφρώς αλευρωμένη και σχηματίστε την σε μπάλα.

Λαδώστε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα του μπωλ του μίξερ βάσης (ή του μεγάλου μπωλ σας) με λίγο ελαιόλαδο και επιστρέψτε τη ζύμη μέσα στο μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. (Δείτε και τις συμβουλές παραπάνω για το φούσκωμα της ζύμης). Θα πάρει γύρω στα 45 λεπτά να φουσκώσει, αναλόγως πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θ’ αφήσετε τη ζύμη.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, βγάλτε την μέσα από το μπωλ και ζυμώστε την για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει. Χωρίστε την σε 4 ίσα κομμάτια και σχηματίστε 4 μπάλες. Τοποθετήστε τες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια όπως ένα ταψί ή μια επιφάνεια κοπής, με απόσταση μεταξύ τους, καλύψτε τες με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τες να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να ανοίξετε την κάθε μπάλα, σχηματίζοντας πίτσες, αλλά αν βιάζεστε, μπορείτε να παραλείψετε το δεύτερο φούσκωμα της ζύμης και να ανοίξετε τις μπάλες σε πίτσες αμέσως μόλις τις σχηματίσετε.

Μπορείτε ν’ ανοίξετε τη ζύμη με ένα πλάστη, με τα χέρια, ή και με τα δυο.
Πάρτε μια μπάλα ζύμης και τοποθετήστε την σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε την για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο και πατήστε την με το χέρι σας για να δημιουργήσετε ένα δίσκο.

Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη ή τα χέρια σας, ανοίξτε την ζύμη. Κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερο ν’ ανοίξετε τη ζύμη με τα χέρια, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και δουλεύοντας προς τις άκρες, χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας για να την ανοίξετε προς τα έξω, μέχρι να έχει σχεδόν το μέγεθος που επιθυμείτε.

Αφήστε την να ξεκουραστεί για δυο-τρία λεπτά, γιατί όσο δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πεισματάρα γίνεται και αρνείται να ανοίξει. Έπειτα, συνεχίστε να την δουλεύετε μέχρι να είναι όσο λεπτή ή όσο παχιά την θέλετε. Εγώ πάντοντε αφήνω ένα κομμάτι γύρω-γύρω από τη ζύμη πιο παχουλό, ώστε να φουσκώσει περισσότερο κατά το ψήσιμο και να γίνει αφράτο και τραγανό.

Σε αυτό το σημείο είσαστε έτοιμοι να προσθέσετε τη σάλτσα και τα υλικά που σας αρέσουν πάνω από την πίτσα σας.

Update για την διατήρηση της ζύμης στην κατάψυξη ή στο ψυγείο:
Αν επιθυμείτε να καταψύξετε ολόκληρη ή μέρος της ζύμης, πρέπει να γίνει μετά το πρώτο φούσκωμα. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, σχηματίστε τέσσερις μπάλες, αλείψτε τες με λίγο ελαιόλαδο, τυλίξτε τες καλά με πλαστική μεμβράνη, βάλτε τες μέσα σ’ ένα πολυμπάγκ και στην κατάψυξη.

Πριν τις χρησιμοποιήσετε, αφήστε τες να ξεπαγώσουν στο ψυγείο. Μετά αφήστε τες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να ξεκουραστούν λίγο, κι έπειτα ανοίξτε τες σε πίτσα.
Καλό είναι να μη μείνουν στην κατάψυξη πάνω από 1 μήνα.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τη ζύμη για 1-2 μέρες αφού την φτιάξετε, μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο. Όπως και με την ψύξη της ζύμης, θα πρέπει να γίνει μετά το πρώτο φούσκωμα. Βάλτε ολόκληρο το κομμάτι ζύμης σ’ ένα μεγάλο μπωλ που να χωράει στο ψυγείο σας και καλύψτε το καλά με πλαστική μεμβράνη.

Θα παρατηρήσετε πως η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά ενώ είναι μέσα στο ψυγείο. Όταν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, βγάλτε την από το μπωλ, ζυμώστε ελαφρά, κόψτε την σε κομμάτια και φτιάξτε μπάλες. Αφήστε την εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει ελαφρώς. Έπειτα, ανοίξτε τις μπάλες σε πίτσες.

8370
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : greekmylittleexpatkitchen
432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

433588693 2065101060541709 321243484749719764 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά – εύκολο Κέικ Νηστίσιμο Πορτοκαλιού που και από εμφάνιση είναι άψογο

435896498 1389144831758192 4655891588750340106 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

437952802 2416781058533023 5884811729246059869 n
Συνταγές5 ώρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

438733241 3693967954179647 7638255007803878779 n
Συνταγές7 ώρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

tyropitakia
Συνταγές9 ώρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439857933 3280728715563048 5498528645775038837 n
Συνταγές11 ώρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

439611648 3785576321689778 3267787923707676217 n
Συνταγές13 ώρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

438868995 3639685532945854 6941169673874439501 n
Συνταγές15 ώρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

438891291 1804460933407593 4372379981827173913 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

439856936 1473086820311595 8192753637100721468 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

437147840 3842896945933311 2534046354823818641 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι καρύδια και κανέλα.. και όποιος προλάβει!

439312656 1654658838608764 6388785738918875790 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας.. και του χρόνου να είστε καλά!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές2 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

439200383 3125054090958854 3975151097288704050 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν παχαίνει.. ομορφαίνει! Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, φουλ στην πρωτείνη

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

434289384 2363936577135889 7476054692728723201 n
Συνταγές2 ημέρες ago

+Πετυχημένη και εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα, τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα πεντανόστιμη

Όσοι το δοκίμασαν έπαθαν πλάκα! Δροσιστικό γλυκό στα γρήγορα με σπέσιαλ πορτοκαλένια κρέμα!
Συνταγές2 ημέρες ago

Όσοι το δοκίμασαν έπαθαν πλάκα! Δροσιστικό γλυκό στα γρήγορα με σπέσιαλ πορτοκαλένια κρέμα!

438160208 2638028483038634 8948058276459618921 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Αμπελόφυλλα – πως τα συντηρούμε πανεύκολα!

437371611 10161071523438672 8395593478228153095 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα – ο απόλυτος Ισπανικός μεζές (Tapas)

437541465 1931631903923099 9036216805608862181 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μουστοκούλουρα – για ακόμη μια φορά τα αγαπημένα κουλουράκια της μανούλας

436926036 967451001615010 5600675850344391166 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μαγειρέψτε εύκολα και γρήγορα τα πιο τέλεια κεφτεδάκια κοκκινιστά με πιπεριές

439251037 452020277487818 7495446780363118517 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Άλλο ένα υπέροχο πιάτο – Χοιρινό κατσαρόλας με πατάτες τηγανιτές και μανιτάρια

438060190 7726856320687160 8583494568457690541 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

438705482 985916576437408 6715202828673976430 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νοστιμότατα νηστίσιμα μπισκοτάκια μελιού – Για το καφεδάκι μας, για τη λιγούρα που μας πιάνει κάποιες φορές και θέλουμε κάτι γλυκό, για όλες τις ώρες

Μαλεμπί, το εύκολο νηστίσιμο γλυκό που είναι και συνάμα δροσιστικό!
Συνταγές4 ημέρες ago

Μαλεμπί, το εύκολο νηστίσιμο γλυκό που είναι και συνάμα δροσιστικό!

436301474 397753299740381 7139037255854613778 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ένα γλυκό κουταλιού άγριο σύκο με ιδιαίτερη γεύση, συνδυάζεται με το καφεδάκι μας τέλεια ή με ένα λικεράκι αμαρέτο ή μαστιχούλα!

437135088 2349098608814703 6541369643172969428 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτες ταχινόπιτες που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά τους

434647989 944207530386820 2037348011598975996 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μια ωραία ιταλική πρόταση για ντοματίνια με μπακαλιάρο παστό – ο τέλειος συνδυασμός υλικών

436818271 3625274217727490 8065672417738687604 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού μας σήμερα: το τέλειο ριζότο με πράσα

cheesecake bueno
Συνταγές4 ημέρες ago

Σούπερ απολαυστικό τσιζκέικ Bueno που δεν θα μείνει για την επόμενη μέρα.