Ορεκτικα
Εύκολες, τυρένιες και έξτρα τραγανές πατατοτηγανίτες
ΥΛΙΚΑ: – 1 κιλό (3 μεγάλες) πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια των 3 εκ. περίπου – 2 μεσαία αυγά – 100 γρ (1 φλυτζ.) κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή παρμεζάνα, τριμμένη στο πολύ ψιλό – 40 γρ (5 κ.σ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 4 γρ (1 κ.γ.) μπέηκιν πάουντερ – 6 γρ (10-12 […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
– 1 κιλό (3 μεγάλες) πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια των 3 εκ. περίπου
– 2 μεσαία αυγά
– 100 γρ (1 φλυτζ.) κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή παρμεζάνα, τριμμένη στο πολύ ψιλό
– 40 γρ (5 κ.σ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 4 γρ (1 κ.γ.) μπέηκιν πάουντερ
– 6 γρ (10-12 φύλλα) φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
– 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– αλάτι, πιπέρι
– ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεσαία κατσαρόλα (εικ. 1) και τις καλύπτουμε με νερό (εικ. 2), προσθέτοντας και μία κουταλιά του γλυκού αλάτι. Την βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Οι πατάτες μας είναι έτοιμες όταν μπορούμε εύκολα να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι και έχουν στρογγυλέψει στις γωνίες τους.
Σουρώνουμε (εικ. 3). Δεν ξεπλένουμε με νερό. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, για 5-10 λεπτά. Ξαναβάζουμε τις πατάτες στην ίδια κατσαρόλα που έβρασαν, και με το εργαλείου για τον πουρέ (ή και μια βαριά κουτάλα), λιώνουμε τις πατάτες (εικ. 4).
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέηκιν (εικ. 5) και το σκόρδο (εικ. 6).
Προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι (εικ. 7) και τα αυγά (εικ. 8).
Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά (εικ. 9) και προσθέτουμε το τυρί (εικ. 10). Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με ηλιέλαιο (2.5 εκ βάθος το λάδι περίπου) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
Μόλις ζεσταθεί το λάδι, με τη βοήθεια δύο κουταλιών, ρίχνουμε μία περίπου κουταλιά της σούπας από το μείγμα στο τηγάνι, κάθε φορά (εικ. 11). Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι μας. Θέλουμε να υπάρχει κενό ανάμεσα στις πατατοτηγανίτες. Το σχήμα κάθε μίας φυσικά θα διαφέρει, αυτό είναι αναμενόμενο και δε μας ενοχλεί.
Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, κατόπιν τις γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα και της άλλη πλευράς (εικ. 12).
Προσοχή: χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για το τηγάνισμα κάθε πλευράς! Τηγανίζουμε σε δόσεις, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε κάθε πατατοτηγανίτα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τυχόν επιπλέον λάδι.
Σερβίρουμε με μια Χωριάτικη ή/και τζατζίκι! Καλή όρεξη!
1. Όπως αναφέραμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πεκορίνο ή παρμεζάνα εκτός από κεφαλοτύρι.
2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δυόσμο με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο για ένα διαφορετικό αλλά εξίσου πεντανόστιμο αποτέλεσμα.
3. Οι πατατοτηγανίτες είναι φανταστικές και μέσα σε σάντουιτς, μπέργκερς ή χοτ ντογκς!
Μπες στο littlecookingtips για περισσότερες νόστιμες συνταγές!