Συνταγές
Εξαιρετικά λαχταριστά τσουρέκια!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από κ. Eleni Kappou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
• 400 γρ γάλα
• 3 αυγά(170 γρ)
• 300 γρ ζάχαρη
•2 κτσ ζάχαρη
• 2 βανιλίνες
• 1 κτγ μπέικεν πάουντερ
• 9 γρ ξηρή μαγιά ή 50 γρ φρέσκια
• 1/2 κτγ αλάτι
• 1/2 κτγ μαχλέπι
• 1/2 κτγ κακουλέ
• 100 γρ βούτυρο
• 3 γρ μαστίχα
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το άλειμμα:
1 αυγό+1 κτσ γάλα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 200ml γάλα με 40γρ αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το βάζουμε σε ένα μπολάκι να κρυώσει σκεπασμένο με μια μεμβράνη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε 1 κ.σ ζάχαρη, την μαγιά, 200γρ χλιαρό γάλα, 100γρ αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Ρίχνουμε στο μπλέντερ 1 κ.σ ζάχαρη, την μαστίχα, το μαχλέπι ,το baking powder και το κακουλέ, τις βανιλίνες και τα σπάμε μαζί.
Σε ένα μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και την ζάχαρη (300γρ) και τα χτυπάμε καλά με τον σύρμα. Μόλις αφρατέψουν καλά βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο.
Προσθέτουμε το ζυμάρι που είχαμε φτιάξει στο τηγάνι,το προζύμι που κάναμε, τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκάλι, και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι (860γρ).
Μόλις ρίξουμε το μισό αλεύρι προσθέτουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας με το γάντζο από το μίξερ. Μετά αφού έχουμε ρίξει όλο το αλεύρι ρίχνουμε κυβάκι κυβάκι το κρύο βούτυρο. (Χτυπάμε συνολικά 15 λεπτά)
Αφού το χτυπήσουμε καλά βγάζουμε το ζυμάρι και το βάζουμε σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.Η ζύμη πρέπει να ναι βελούδινη.
Μόλις έχει διπλασιαστεί η ζύμη την χωρίζουμε σε μπαλάκια των 200 γρ. (9 μπαλάκια). Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην ξεραθούν. Αφού τα πλάσουμε όλα Αρχίζουμε να τα ανοίγουμε σε λωρίδες για να κάνουμε την πλεξούδα από τα τσουρέκια (3 λωρίδες στο κάθε τσουρέκι).
Η Συνταγή είναι από @live.kitchen_channel Panagiotis Papadakis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.