Συνταγές
Ελαφριά Συνταγή για Λεμονάτα κεφτεδάκια με ρύζι, από την Διατροφολόγο Ελίνα Ασημακοπούλου
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Την Συνταγή παραχώρησε η Διατροφολόγος κ. Ελίνα Ασημακοπούλου.
Υλικά:
500 γρ άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 μεσαία κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. βρώμη
5 κ.σ. Ελαιόλαδο
Λίγος δυόσμος (ψιλοκομμένος αν είναι φρέσκος ή τριμμένος αν είναι αποξηραμένος)
Λίγη ρίγανη (ή θυμάρι)
Αλάτι και πιπέρι
Λίγοι κόκκοι πιπεριού
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
Χυμό 1 λεμονιού
1 φύλλο δάφνης
1 ½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με τη ρίγανη
Σε μια λεκάνη προσθέτουμε τον κιμά, το μισό μείγμα κρεμμύδι-σκόρδο, τη βρώμη, το δυόσμο, 1κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια τον κιμά και πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού περίπου
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 4κ.σ. ελαιόλαδο, το υπόλοιπο μείγμα κρεμμύδι-σκόρδο, τα καρότα, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και 1φλ νερό.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής. Όταν η σάλτσα δέσει και τα κεφτεδάκια έχουνε μαγειρευτεί σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Διατροφική αξία (Ανά κεφτεδάκι):
60 θερμίδες,
2.8γρ λίπους,
5.5γρ πρωτεΐνης,
2,2γρ υδατανθράκων
Ανά μερίδα (5 κεφτεδάκια & 1φλ ρύζι νερόβραστο & 1κ.σ. σάλτσα):
491 θερμίδες,
14,6γρ λίπος,
33γρ πρωτεΐνη,
50,8γρ υδατάνθρακα)
Ευχαριστούμε την κ.Ελίνα Ασημακοπούλου για την παραχώρηση της Συνταγής.
Ελίνα Ασημακοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
[email protected]
https://www.facebook.com/elinadiatrofi.gr/