Συνταγές
Δεν υπάρχουν λόγια.. Μοναδικά φανταστικά στριφτά κριτσινάκια με ξινομυζήθρα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ χλιαρό νερό
1 φλ ξινογαλο ή γιαούρτι αγελαδινό 2% ( όχι στραγγιστο)
1/2 φλ λάδι ελαφρύ
1 κ.σ γεμάτη ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.γ αλάτι
1 φακελάκι μαγια
600 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή λίγο παραπάνω
350 γρ ξινομυζήθρα
Ασπράδι με λίγες σταγόνες νερό και σουσάμι για πασπαλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν.
Προσθέτουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο , το γιαούρτι ή το ξινογαλο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μου μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε μία λεκανίτσα και βάζουμε το ζυμαράκι μου μέσα.
Περνάμε με λίγο λάδι και το ζυμαράκι μου επιφανειακά σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για μια ωρα περίπου να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε το ζυμαράκι σε δύο ίσες μπαλίτσες.
Ανοίγουμε δύο φύλλα λεπτά παραλληλόγραμμα.
Πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα το ένα φύλλο , την οποία έχουμε σπάσει με τα χέρια μου.
Από πάνω κλείνουμε καλά με το άλλο φύλο και πατάμε γύρω-γύρω τις άκρες ελαφρώς .
Κόβουμε λωρίδες κατά πλάτος και έπειτα τις κόβουμε στη μέση.
Πιάνουμε μία μία και τις στριφογυρίζουμε.
Τις βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Αφήνουμε για 20 λεπτά να πάρουν λίγο όγκο .
Περνάμε τα κριτσινάκια με ένα πινέλο με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στο αερόθερμο μέχρι να ροδισουν.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.