Υλικά (για 1 στρογγυλή φόρμα 22cm και 15 cupcakes)
Για το κέικ:
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι baking powder
- 1/4 κουτ. γλυκού σόδα
- 330γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), κομμένο σε κυβάκια
- 450γρ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 βανίλιες
- 330ml γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για την επικάλυψη:
- 200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (σε θερμοκρασία ψυγείου)
- 200γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 4-5 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα
Για τη διακόσμηση:
- φρέσκες φράουλες
- royal icing
Εκτέλεση
Για το κέικ:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder και τη σόδα.
Χτυπάτε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5′ να αφρατέψουν πολύ καλά.
Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.
Ρίχνετε το ξύσμα και τις βανίλιες.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα.
Ρίχνετε το μείγμα του κέικ σε στρογγυλή φόρμα καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη (και όσο περισσεύει το μοιράζετε σε φορμάκια για cupcakes, επίσης βουτυρμένα και αλευρωμένα).
Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για περίπου 45′ (τα cupcakes χρειάζονται λιγότερο ψήσιμο).
Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα και μετά το ξεφορμάρετε.
Για την επικάλυψη:
Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματίζει απαλές κορυφές.
Χτυπάτε το τυρί κρέμα για να αφρατέψει.
Ενώνετε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τη μαρμελάδα σε ένα μπολ και ανακατεύετε απαλά.
Στήσιμο:
Βάζετε το κέικ σε πιατέλα και επικαλύπτετε με την κρέμα τυριού (η κρέμα τυριού που θα περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα cupcakes).
Διακοσμείτε με φρέσκες φράουλες στην κορυφή και στο κέντρο του κέικ καθώς και με πεταλούδες από royal icing (για τις πεταλούδες δείτε λεπτομέρειες παρακάτω). Τρώγεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και ψυγείου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Tip1: Μην αμελήσετε να τηρήσετε τις θερμοκρασίες των υλικών (θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείου) όπως αναφέρονται στη συνταγή, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Tip2: Επειδή δεν έχουν όλοι οι φούρνοι την ίδια ισχύ, καλό είναι να ελέγξετε το κέικ σας καθώς ψήνεται. Βυθίστε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του και βεβαιωθείτε ότι αυτό βγαίνει στεγνό, πριν βγάλετε το κέικ από το φούρνο. Αν το κέικ έχει ροδίσει πολύ στην επιφάνεια αλλά εσωτερικά δεν είναι έτοιμο, καλύψτε το με λίγο αλουμινόχαρτο για να ψηθεί κι άλλο εσωτερικά χωρίς να καεί εξωτερικά. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να ανοίξετε το φούρνο για έλεγχο πριν τα πρώτα 20′.
Tip3: Οι πεταλούδες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση του κέικ είναι βρώσιμες και φτιαγμένες από royal icing (χρησιμοποίησα το έτοιμο μείγμα για royal icing της εταιρείας Silikomart). Για να φτιάξω τις πεταλούδες, ετοίμασα το royal icing σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και με ένα κορνέ σχεδίασα τις πεταλούδες πάνω σε λαδόκολλα. Άφησα τις πεταλούδες να στεγνώσουν 12 ώρες προτού τις χρησιμοποιήσω, ώστε να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα χωρίς να σπάνε.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο http://www.sundayspoon.gr