Συνταγές
Γκρίκ μουζάκα…. Πανδαισία γεύσης
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Lina Chaliasou – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανιζουμε ροδέλες πατάτες κ μελιτζάνες σε αντικολλητικο τηγάνι με ελάχιστο λάδι κ βάζουμε σε πιάτο με αντικολλητικο χαρτί.
Φροντίζουμε να έχει χαρτί κάθε φορά που προσθέτουμε από το τηγάνι.αφηνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
Τσιγαριζουμε 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο κ προσθέτουμε τον κιμά.ανακατευουμε απ όλες τις μεριές να ασπρίσει κ σβήνουμε με 1 κ.σ. ξύδι.
Αφηνουμε να εξατμιστεί κ προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,1 κούπα πουμαρο,1 κ.σ. πάστα ντομάτας κ αφήνουμε να πάρει μια βράση.συμπληρωνουμε 2 κούπες ζωμό λαχανικών,αφήνουμε να πάρει βράση
Κλείνουμε καπάκι,χαμηλωνουμε φωτιά κ αφήνουμε εκεί για 30′.
Για τη μπεσαμελ
Καίμε 2 κ.σ. γεμάτες βιταμ κ Ρίχνουμε 4 κ.σ. αλεύρι γοχ. Ανακατεύουμε να καβουρδιστεί καλά κ προσθέτουμε με κουτάλα σε δόσεις 1λιτρο γάλα ζεστό. Μόλις γίνει κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά κ αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε 1 αυγό, αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο κ τριμμένο τυρί κ ανακατεύουμε.
Σε βουτυρωμενο πυρεξ κάνουμε μια στρώση από πατάτες,αλατιζουμε,κάνω στρώση από μελιτζάνες,Ρίχνουμε τυρι τριμμενο
Ρίχνουμε τον κιμά κ απλώνουμε
Τελειώνουμε με τη μπεσαμελ,πασπαλιζουμε με φρυγανιά τριμμένη ανακατεμένη με τυρί τριμμένο κ ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200⁰ στον πάτο της κουζίνας για 20′ κ μετά στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει
ΈΞΤΡΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΟΥ Γιάννη Ανδρεάκου
Υλικά (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. Βούτυρο αγελάδας
70 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
600 ml Γάλα φρέσκο
70 γρ. τριμμένο Κεφαλοτύρι
80 γρ. τριμμένο Κασέρι
2 κρόκους Αυγών
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Εκτέλεση
1) Βάζουμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
2) Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα.
3) Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα αυγοδάρτη (το σύρμα είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο για να μην σβολιάσει η σάλτσα).
4) Αφού βάλουμε όλο το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
5) Μόλις πήξει καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία της σάλτσας.
Η Συνταγή είναι από κ. Lina Chaliasou – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.