Υλικά
1 κιλό χοιρινό (σπάλα) κομμένο σε μικρά κομμάτια
250 γρ κριθαράκι (μέτριο)
500 γρ ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας (πουμαρό)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα (από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μεγάλη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1/3 ποτηριού νερού ελαιόλαδο (περίπου 80 ml)
1/4 φλιτζανιού τσαγιού κόκκινο κρασί (περίπου 50 ml)
αλάτι (4 πρέζες)
λίγο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα (ή μισή πρέζα κανέλα σε σκόνη)
2 λίτρα νερό (ή όσο χρειαστεί)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τα υλικά (τεμαχίζουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά).
Σε μια μικρή κατσαρόλα (ή στο βραστήρα) βάζουμε το νερό για να βράσει. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Κρατάμε λίγο λάδι για να σοτάρουμε το κριθαράκι. Αφού κάψει το λάδι, προσθέτουμε και το τεμαχισμένο κρέας. Γυρίζουμε τις μερίδες για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί (το κρασί) και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βραστό νερό από τη μικρή κατσαρόλα και το χυμό τομάτας. Βάζουμε την κανέλα και τα φύλλα δάφνης.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Αδειάζουμε το φαγητό από τη μεγάλη κατσαρόλα σε ένα πυρέξ και το βάζουμε μέσα στο φούρνο. Στην ίδια κατσαρόλα (τη μεγάλη) που είχαμε το φαγητό, θα ρίξουμε το υπόλοιπο λάδι και θα σοτάρουμε το κριθαράκι για 2-3 λεπτά. Μόλις το σοτάρουμε, το αδειάζουμε σε ένα πιάτο για να μας διευκολύνει στην περαιτέρω τοποθέτηση του μέσα στο πυρέξ.
Μόλις το φαγητό αρχίσει να κοχλάζει μέσα στο φούρνο, θα ρίξουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού (με μια ξύλινη κουτάλα), προσέχοντας να μην καούμε.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί στους 170 βαθμούς, στην τελευταία σχάρα του φούρνου και με πάνω-κάτω αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
Στα μέσα του ψησίματος (μετά από 25 λεπτά δηλαδή), αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά.
Παρατηρήσεις – Συμβουλές
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί ή μια γάστρα αντί για πυρέξ
Το κριθαράκι το σοτάρουμε για να μη “λασπώσει”
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό (ζεστό)
Κοντά στο μισό χρόνο του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο
Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ πυρέξ διαστάσεων 30×20 εκατοστών
Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://turborecipes.com