Συνταγές
Γεμιστό κοτόπουλο ! Νοστιμότατο!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο
1 φλυτζάνι φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι, πιπέρι
2 πορτοκάλια
1 κιλό πατάτες
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
300 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
500 γρ συκωτάκια κοτόπουλου
1 κούπα πλιγούρι
1 κρεμμύδι ξερό
1 χούφτα καρύδια
2 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
1 πράσινο μήλο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανός
Αλάτι, πιπέρι
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα βραστό νερό
Ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με φυτίνη εξωτερικά και εσωτερικά.
Για τη γέμιση, σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τον κιμά. Προσθέτουμε το πλιγούρι μαζί με το βραστό νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό. Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Γεμίζουμε με τη γέμιση το κοτόπουλο και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Το τοποθετούμε σε γάστρα και γύρω του βάζουμε πατάτες κομμένες κυδωνάτες στις οποίες ρίχνουμε αλάτι και το χυμό από 2 πορτοκάλια. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό με ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς για 2 ώρες περίπου. Στο τέλος, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να ροδοκοκκινήσει στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε τις πατάτες και το κοτόπουλο σε πιατέλα και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.