Υλικά
2-3 κιλά κοτόπουλο/γαλοπούλα
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. συκωτάκια από το κοτόπουλο/γαλοπούλα ζεματισμένα με λίγο νερό και κομμένα σε κομμάτια
1 φλ. του ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο λουκάνικο χωριάτικο καλής ποιότητας κομμένο στα τέσσερα
λίγα κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (προαιρετικά)
λεμόνι
αλάτι,πιπέρι
θυμάρι
ρίγανη
σκόνη σκόρδου και μουστάρδας
ελαιόλαδο
για τη γαρνιτούρα
4 μέτριες πατάτες
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο/γαλοπούλα και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας,με 1/4 κούπας ελαιόλαδο,
να ζεσταθεί καλά.Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε να γυαλίσει.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα,με τη σειρά και σοτάρουμε καλά,πρώτα
τα ζεματισμένα συκωτάκια στη συνέχεια το λουκάνικο και μετά τα κάστανα
αν χρησιμοποιήσουμε.
Προσθέτουμε στη γέμιση το ρύζι,καλά πλυμένο,αλάτι,πιπέρι και θυμάρι.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.Αφήνουμε στην άκρη μέχρι
να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο/γαλοπούλα.
Τρίβουμε όλο το κοτόπουλο/γαλοπούλα μέσα έξω με μια κούπα λεμονιού
και κάνουμε το ίδιο με το αλάτι,το πιπέρι,τη ρίγανη,τη σκόνη σκόρδου
και τη μουστάρδα.Τέλος λαδώνουμε καλά μέσα έξω.
Γεμίζουμε με την κρύα γέμιση την κοιλιά και τα μπούτια κάτω από το δέρμα
Δένουμε με σπάγκο τα πόδια ή αν θέλουμε ράβουμε την κοιλιά.
Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα.
Βάζουμε σε μπολ τις πατάτες και προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι,ρίγανη,
σκόνη σκόρδου και μουστάρδας,ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά.
Αραδιάζουμε τις πατάτες στη γάστρα γύρω από το κοτόπουλο/γαλοπούλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Όταν βάλουμε στο φούρνο τη γάστρα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους
200 βαθμούς και ψήνουμε στην πρώτη από κάτω θέση του φούρνου
για περίπου 2 ώρες αν πρόκειται για κοτόπουλο ή όσο είναι το βάρος
της γαλοπούλας όταν πρόκειται για γαλοπούλα.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Σερβίρουμε.