Συνταγές
Γαλατόπιτα όπως παλιά, από Συνταγή της γιαγιάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Gianna Gr – ” Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
για το φυλλο,
500-600 gr αλευρι,
1κουτ.σουπας ξυδι,
1κουτ.γλυκου αλατι,
νερο χλιαρο οσο παρει,
1/2κουπα ελαιόλαδο.
Για την κρεμα:
1ltγαλα,
100-110gr αλευρι,
150gr ζαχαρη,
2 αυγα,
ξυσμα 1 πορτοκαλι,
1 1/2 κουτ. σουπας βούτυρο,
κανελα,
εγω βαζω και 1φακελακι βανιλια-πορτοκαλι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιαχνουμε τη ζύμη για τα φυλλα και αφήνουμε μια ωρα να ξεκουραστει. Ανοιγουμε 4-5 φυλλα βουτυρωνουμε το ταψι και σναμεσα στα φυλλα ρίχνουμε λιωμενο βούτυρο ζαχαρη και κανελα.
Βαζουμε σε μια κατσαρολα σε χαμηλη φωτια το αλευρι το βούτυρο και λιγο γαλα, μολις λιωσουν και ενσωματωθουν προσθετουμε το υπολοιπο γαλα.
Μολις καψει το μίγμα ριχνουμε το ξυσμα τη βανιλια κανελα ανακατεύουμε συνεχως μην κολλησει η κρεμα και οταν παρει βράση κατεβαζουμε απο τη φωτια και ριχνουμε μεσα τα αυγά με τη ζαχαρη τα οποια έχουμε χτυπησει πολυ καλα μεταξύ τους. Ανακατεβουμε πολυ καλα και ριχνουμε την κρεμα στο ταψι μας.
Τα φυλλα που περισσεύουν γυρω και εξω απο το ταψι τα στριβουμε στην ακρη πανω στην κρεμα. Χτυπαμε 1αυγο καλα και το απλώνουμε πανω στην κρεμα και στο φυλλο στην άκρη. Ψηνουμε στους 200 βαθμούς (κατω αντίσταση και αερα) για 50 λεπτά περίπου. Μόλις βγαλουμε την πιτα μας πασπαλίζουμε με ζαχαρη και κανέλα!!
Πρεπει να σταθει τουλαχιστον 1 ωρα εκτος φουρνου γιατι δεν κόβεται και παγωνοντας σφίγγει καλα η κρεμα.
Για σχεδον μεγαλο ταψι κανω 1 1/2δοση κρεμας!!
Η Συνταγή είναι της κ. Gianna Gr – ” Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.