Πιτες
Γαλατόπιτα γιαννιώτικη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η γαλατόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά ηπειρώτικα γλυκά. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το κύριο συστατικό του είναι το γάλα, γεγονός που το κάνει ιδανικό γλυκό για παιδιά και όχι μόνο. Είναι ένα πανεύκολο γλυκό, θρεπτικό και με λίγες θερμίδες, ιδανικό για το χειμώνα που μας έρχεται!
Υλικά
– 2 λίτρα γάλα
– 2 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
– 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
– 1 κουτάλι του γλυκού βανίλια σκόνη ή σιρόπι
– 6 αυγά
– 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο, για να αλείψουμε το ταψί
– ζάχαρη και κανέλα για να πασπαλίσουμε στο τέλος την πίτα
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μαλακά. Όταν το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί και έχει αρχίσει να δένει λίγο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς, πιο έντονα πλέον, μέχρι η κρέμα να γίνει ομοιόμορφη.
Αλείφουμε ένα ταψί με το βούτυρο και ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τη γαλατόπιτα μέχρι να ροδίσει (45 λεπτά περίπου). Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά τουλάχιστον και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Η γαλατόπιτά μας είναι έτοιμη!