Πιτες
Γαλατόπιτα…από τα Γρεβενά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά για τη ζύμη:
2-3 κούπες αλεύρι
1-1,2 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για την κρέμα :
2 κιλά γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
7 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο
1-2 βανίλιες.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και σοτάρουμε καλά να διαλυθεί καλά το αλεύρι αλλά να μην μας καεί. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσοχή να μην μας κολάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Κάπου κάπου την ανακατεύουμε για να μην δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια.
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο για να ζυμώσουμε και να κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη θέλει καλό ζύμωμα.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού τη ζυμώσουμε για λίγο τη χωρίζουμε σε 10 μικρά μπαλάκια.
Με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε μικρά πιτάκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο φυτίνη. Πλάθουμε 5 συνολικά φύλλα.
Στρώνουμε τα 5 φύλλα στο ταψί μας ραντίζοντας το καθένα με μείγμα από βούτυρο και λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει .
Γυρίζουμε τα φύλα που εξέχουν από το ταψί για να κάνουμε τον κλοθόγυρο και αφού τον βουτυρώσουμε τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ραντίζουμε με λίγη λιωμένη φυτίνη την πίτα και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σχεδόν 45 -50 λεπτά.
Προσέχουμε να μην κάψουμε την πίτα…καίγεται εύκολα!
Σερβίρουμε …αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Καλή σας όρεξη!.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://manitarosyntages.blogspot.gr