Συνταγές
Γαλακτομπούρεκα, σκέτο αριστούργημα!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.
Υλικά
Σε ταψάκι 30 Χ 40.
20 φύλλα κρούστας φάρδους 39-40 εκατοστών, το μάκρος τους δεν μας πειράζει,
250 γραμμάρια βούτυρο αγνό αγελαδινό καλής ποιότητας.
Για την κρέμα
750 γραμμάρια φρέσκο γάλα,
130 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό,
150 γραμμάρια ζάχαρη,
4 μεγάλα αυγά,
3 βανίλιες,
50 γραμμάρια βούτυρο αγνό αγελαδινό και
ξύσμα από ένα λεμόνι.
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη,
600 γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο δίχως χλώρια και άλατα,
3 βανίλιες και
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι με τη ζάχαρη το νερό και τις βανίλιες, 3 λεπτά από την έναρξη του βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και μετά προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε ελαφρά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη και ρίχνουμε στο γάλα το σιμιγδάλι ανακατώνοντας συνεχώς.
Μόλις πήξει η κρέμα καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατώνουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατώνουμε και πάλι μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα κρέμας την αφήνουμε να κρυώσει. Λειώνουμε το βούτυρο.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες πάχους περίπου 13 εκατοστών και έχουμε 60 λωρίδες φύλλου. Παίρνουμε ένα φύλλο, βάζουμε στο επάνω μέρος της λωρίδας στο μέσον μια μικρή κουταλίτσα κρέμας (όχι μεγάλη γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει η κρέμα και θα σπάσουν τα γαλακτομπούρεκα) και βουτυρώνουμε με πινέλο τη λωρίδα του φύλλου.
Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά τη λωρίδα του φύλλου καλύπτοντας και την κρέμα και έχουμε μια διπλή λωρίδα φύλλου φάρδους 6,5 περίπου εκατοστών.
Τυλίγουμε σε ρολό και έχουμε έτοιμο το πρώτο μας γλακτομπουρεκάκι το οποίο τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 59 γαλακτομπουρεκάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω αντιστάσεις) στους 170-180 μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα και μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα σιροπιάζουμε με το σιρόπι χλιαρό…..
Αν θέλουμε στο τέλος προσθέτουμε και κανέλα…..
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.