Συνταγές
Το πιο εύκολο ψωμί γάστρας που υπάρχει
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Lena Totsika– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
-500 γρ. αλέυρι γοχ.
-340 γρ. χλιαρό νερό
-30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
-1 κτγ. αλάτι
-1/2 κτγ. ζάχαρη
-2 κτσ. λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι έβαλα το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη & μόλις διαλύθηκε πρόσθεσα τα άλλα υλικά, τα ανακάτεψα καλά με ένα κουτάλι.
Σκέπασα με το καπάκι και αφησα 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο. Μετά το έβαλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και έκανα 3-4 διπλώματα.
Το έφτιάξα σε στρογγυλό καρβέλι, το χάραξα απαλά με ένα μαχαίρι, και το έψησα στους 250 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και γάστρα 35′ λεπτά με κλειστό καπάκι και 25 λεπτά στους 220 βαθμούς μετά με ανοιχτό το καπάκι.
Εγώ έκανα διπλή δόση, και έκανα ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί.
*σε περίπτωση που δεν έχεις γάστρα
βάλε λαδόκολλα πάνω από το ψωμί και κλείσε με αλουμινόχαρτο
Η συνταγή είναι από Lena Totsika– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Είναι από τα φαγητά που χαίρεσαι να τα φτιάχνεις και να τα απολαμβάνεις με παρέα ή και μόνος σου.
ΑΦΡΑΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ..
Η συνταγή είναι από κ. Θωμη Μπαλτσαβια – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ
-1 κιλό αλεύρι
-1 φακ. ξηρή μαγιά
-1 κοφτή κτγ. ζάχαρη
-2 κτγ. αλάτι
-2 κτσ. ελαιόλαδο
-2½ ποτήρια χλιαρό περίπου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενεργοποιούμε μαγιά με λίγο νερό και λίγη ζάχαρη 10 λεπτά να αφρίσει.
Αλεύρι στο μπωλ, γύρω- γύρω το αλάτι, ανοίγουμε λακούβα και βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε λάδι, ζάχαρη και σταδιακά το νερό ζυμώνοντας. Θέλουμε ζύμη μαλακή, εύπλαστη, να κολλάει λίγο.
Τη σκεπάζουμε να διπλασιαστεί.
Φτιάχνουμε ψωμί και αφήνω να φουσκώσουν και πάλι.
Αλείφουμε με λίγο λάδι, χαράζουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε και ψήνουμε μια ώρα.
Η συνταγή είναι από κ. Θωμη Μπαλτσαβια – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.