Συνταγές
Αφράτο Κουλίτς με γλάσο από ζάχαρη άχνη και ζελατίνη κατευθείαν από την Ρωσία
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Tanya Mavro – “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
2 μικρές φόρμες για τα Κουλίτς
ΠΡΟΖΥΜΗ:
125 ml. – γάλα
1 κ.γλ. – ζάχαρη
1 κ.σ. – αλεύρι για τσουρέκια (Extra δυνατό)
15 γρ. – μαγιά νωπή (ή 8 γρ. ξερή)
ΖΥΜΗ:
4 αυγά – 3 κρόκους και 1/2 αυγό χτυπημένο (το άλλο μισό αυγό αφήνουμε για άλειμμα)
80γρ. – ζάχαρη κρυστάλλινη
1-2 – βανίλια
70γρ. – βούτυρο (εγώ πήρα fast με βούτυρο γάλ/ος)
250γρ. – αλεύρι extra δυνατό (εμένα μου πήρε περίπου 100γρ. επιπλέον)
¼ κ.γλ.- αλάτι
80γρ. – σταφίδα ξανθή (+ ½ κ.σ. αλεύρι)
¼ ξύσμα λεμόνι
Σπορέλαιο για ζύμωμα (να αλείφουμε σταδιακά τα χέρια)
Λίγο βούτυρο για να αλείφουμε τις φόρμες (αν δεν είναι σε μορφή λαδόκολλας)
ΓΛΑΣΟ:
100γρ. – ζάχαρη άχνη + 2κ.σ. νερό
1κ.γλ. – ζελατίνη σκόνη + 2κ.σ. νερό
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
Μου έδωσε το κατάστημα σαν δώρο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορου χρώματος τρούφες ή διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής.
ΠΡΟΖΥΜΗ:
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό. Σε ένα μπολ βάζουμε ζάχαρη και μαγιά, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε για 1 λεπτό. Η μαγιά θα λιώσει και θα βγάλει υγρό. Θα ανακατέψουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα ομογενείς. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (εγώ βάζω στο φούρνο στους 30°C) για 1 ώρα. Προζύμι μας πρέπει να αφρατέψει και να μεγαλώσει δυο φορές.
ΖΥΜΗ:
Πρώτα βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε βραστό νερό να μαλακώσουν για 30λεπτά. Έπειτα τα βγάζουμε και ξεπλένουμε, στεγνώνουμε με μια πετσέτα, ρίχνουμε αλεύρι (1/2 κ.σ.) επάνω ανακατεύουμε καλά και κοσκινίζουμε να φύγει περιττό αλευράκι.
Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια λεκάνη βάζουμε 3 κρόκους και μισό από 1 χτυπημένο αυγό, ρίχνουμε ζάχαρη, βανίλια, αλάτι, ξύσμα λεμόνι και χτυπάμε καλά με το σύρμα (αν θέλετε με το μίξερ). Όταν η προζύμη μας θα είναι έτοιμη, βάζουμε το μείγμα αυγών μέσα και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη βάζουμε κοσκινισμένο 2-3 φορές αλεύρι, φτιάχνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα μας. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο. Αν βλέπετε ότι η ζύμη είναι ζουμερή, προσθέστε κοσκινισμένο αλεύρι ώστε να μπορείτε να το ζυμώνετε. Μην το παρακάνετε με το αλεύρι, καλύτερα να λαδώνετε τα χέρια σας με σπορέλαιο ή βουτυράκι λιωμένο. Ζυμώνετε για 20 λεπτά. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι ομοιογενείς, ελαστική, λεία και να μην κολλάει στα χέρια.
Μόλις γίνει η ζύμη προσθέτουμε σταφίδα μας κοσκινισμένη από αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να απλωθεί παντού μέσα στη ζύμη. Αλείφουμε με το σπορέλαιο ή βούτυρο μία βαθιά λεκάνη και βάζουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας τη ζύμη, την αλείφουμε και σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5 – 2 ώρες. Βάλτε στο φούρνο στους 30°C για να είναι διπλάσια σε όγκο. Εμένα πήρε 1,5 ώρα χωρίς να είναι σε φούρνο και δεν είχε φουσκώσει καλά και μόλις έβαλα στους 30° C στο φούρνο, σε μισή ώρα διπλασίασε. Μόλις δείτε τη ζύμη έτοιμη, ανακατέψτε την, βουτυρώστε τις φόρμες(αν δεν είναι σαν λαδόκολλα), κόψτε μπαλίτσα και βάλτε μέσα στη φόρμα, απλώνοντας τη ζύμη στα τοιχώματα.
Τη φόρμα θα πρέπει να γεμίσει μόλις το 1/3 της. Κάντε το ίδιο και με τη δεύτερη ζύμη. Αφήστε πάλι στο ζεστό μέρος για 1 ώρα όπως είναι ανοιχτά τα Κουλίτς. Μόλις περάσει 1 ώρα και φουσκώσει η ζύμη, αλείψτε τα με το χτυπητό αυγό που μας έμεινε και βάλτε τα πάνω σε ένα ταψί. Ψήνουμε τα Κουλίτς στο προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C -170°C(αναλόγως το φούρνο) για 35-40 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα Κουλίτς, βγάζουμε από το φούρνο, απλώνουμε σε άλλο λείο μέρος πλάγια. Θα πρέπει να τα γυρίζετε για να κρυώσουν όπως είναι πλάγια.
ΓΛΑΣΟ:
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε 2 κ.σ. νερό και προσθέτουμε 1κ.γλ. ζελατίνη, ανακατεύουμε αφήνουμε να φουσκώσει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 100 γρ. ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό. Ανακατεύουμε και βάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση. Μόλις βράσει, βγάζουμε από τη φωτιά κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αμέσως χτυπάμε με το μίξερ το μείγμα μέχρι να γίνει άσπρο σαν μαρέγκα.
Προσέξτε, να είναι κατσαρολάκι στο διάμετρο για να χωράνε τα κεφαλάκια των Κουλίτς. Παίρνετε κρύα Κουλίτς (πρέπει οπωσδήποτε να κρυώσουν καλά τα Κουλίτς πριν να βάλετε γλάσο) και βουτάτε την κορυφή τους στο γλάσο να είναι σαν τα μανιτάρια (στη φώτο). Βάλτε τα όρθια σε ένα ταψί και σκουπίστε προσεχτικά αν τρέχουν. Από πάνω διακοσμήστε τα αμέσως , μη στεγνώσει το γλάσο. Αν για κάποιο λόγο το γλάσο κρύωσε και δεν απλώνεται, βάλτε το σε ένα μπεν-μαρί για να μαλακώσει εκ νέου.
Βουαλά, έτοιμα τα Κουλίτς μας!!! Όταν είναι έτοιμα, βάλτε ένα ένα σε ένα στρογγυλό πιάτο και γύρω γύρω απλώστε τα βαμμένα αυγουλάκια σας! Έτσι θα είναι πολύ όμορφα και γιορτινά!
Η Συνταγή είναι της κ. Tanya Mavro – “Χρυσές Συνταγές”.