Συνταγές
Αφράτο και λαχταριστό με ωραία υλικά – Σπιτικό Χριστόψωμο!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Karolina Mega – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικα:
1 κιλό αλεύρι για ολες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό οσο χρειαστεί
2 φακελακια μαγια σε σκόνη
1 κουτ.γλ αλάτι
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιολαδο
30 γρ. γλυκάνισο
2 κουταλιές σουπας ζαχαρη
120 γρ τριμμενο καρύδι
1 κουτ.γλυκου κανέλα
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ριχνουμε λιγο χλιαρό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά ανακατευουμε με αβγοδαρτη απαλά και σκεπαζουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μετα Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπολοιπα υλικα και ριχνουμε χλιαρο νεράκι ωσότου να γινει μια ευπλαστη ζύμη,εκτος απο το τριμμένο καρύδι και ζυμωνουμε για περιπου 10 λεπτά μετα ριχνουμε κ το καρύδι και ζυμωνουμε 2 λεπτά ακόμα.
Λαδωνουμε τη λεκάνη και σκεπαζουμε τη ζύμη για μιαμιση ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.Σε ταψί 40αρι λαδωμενο και με λαδόκολλα (την εκοψα στρογγυλή) στρογγυλευουμε απλα με τα χερια μας την απλώνουμε ,βαζουμε στη μέση ενα καρύδι.
Φτιάχνουμε εξτρα λιγο ζυμαρι με νερο αλευρι λαδι και μια τσιμπια αλάτι για το στόλισμα ,ενα Σταυρό στη μέση και ότι αλλο θελετε στολιζετε.Τα στολιδια τα “κολλαμε” με κροκο αυγού.
Στολιζουμε με γαρύφαλλα αμύγδαλα καρυδια και λίγο σουσάμι.Στους 180° για 50λεπτα με 1 ώρα (το παρακολουθουμε αναλογα και τον φουρνο)
Οταν βγηκε καυτο το αλειψα με πινελο κονιακ και μέλι που εχετε ανακατέψει σε μπολάκι
Η Συνταγή είναι από κ. Karolina Mega – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.