Ορεκτικα
Αφράτα, στρουμπουλά τυροπιτάκια από το χωριό
ΥΛΙΚΑ Γα τη ζύμη: 1 ½ κούπα γάλα ½ μαργαρίνη τύπου βιτάμ λιωμένη ή ½ κούπα σπορέλαιο 1 κύβος (40 γρ.) νωπή μπυρομαγιά 2 αυγά + 1 για το άλλειμα 1 κουτ. γλυκ. γεμάτο αλάτι 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει. Παίρνει γύρω στο 1 ½ κιλό Για τη γέμιση: […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ
Γα τη ζύμη:
- 1 ½ κούπα γάλα
- ½ μαργαρίνη τύπου βιτάμ λιωμένη ή ½ κούπα σπορέλαιο
- 1 κύβος (40 γρ.) νωπή μπυρομαγιά
- 2 αυγά + 1 για το άλλειμα
- 1 κουτ. γλυκ. γεμάτο αλάτι
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει. Παίρνει γύρω στο 1 ½ κιλό
Για τη γέμιση:
- ½ κιλό μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί ή ότι τυριά έχετε στο ψυγείο σας
- 3 αυγά
- Αλάτι (αν το χρειάζεται)
- Πιπέρι
- Μισό λιωμένο βιτάμ για τα ταψιά που θα ψήσετε τα τυροπιτάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χλιαρώστε το γάλα και ρίξτε το σε βαθύ μπωλ.
Διαλύστε μέσα στο στο γάλα την ζάχαρη και την μπυρομαγιά.
Προσθέστε τα αυγά ολόκληρα, το λιωμένο βούτυρο ή το σπορέλαιο, το αλάτι και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα ή με ένα πιρούνι.
Προσθέστε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα πιρούνι και μετά με το χέρι σας, Με το αλεύρι χρειάζεται πάντα να προσέχετε λιγουλάκι γιατί η επιτυχία της ζύμης εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο από την προτεινόμενη ποσότητα ή λίγο περισσότερο…
Ζυμώστε με τα χέρια σας ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλάκια που να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι ελαστική.
Αφήστε την να «ησυχάσει» για ένα μισάωρο…
Έν τω μεταξύ φτιάξτε τη γέμιση αναμειγνύοντας την μυζήθρα ή την θρυμματισμένη φέτα με τα αυγά και το πιπέρι και αν χρειαστεί αλατίστε.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε την σε έξι (6) κομμάτια).
Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο φύλλο.
Χωρίστε κάθε φύλλο, πρώτα σε τέσσερα και ύστερα σε οχτώ τριγωνικά κομμάτια.
Πάρτε με ένα κουταλάκι μια ποσότητα γέμισης και βάλτε την στην μία πλευρά του τριγώνου. φέρτε τις δυο πλευρές προς τα μέσα όπως φαίνεται στην φωτογραφία και τυλίξτε τη ζύμη. Το τυροπιτάκι είναι έτοιμο.
Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρίγωνα…
Βάλτε τα τυροπιτάκια στα ταψιά (θα χρειαστείτε 2) αφού προηγουμένως τα έχετε αλείψει με το λιωμένο βούτυρο και αφήστε τα τυροπιτάκια για λίγο να φουσκώσουν.
Τέλος αλείψτε τα με αυγό, πασπαλίστε τα με σουσάμι και ψήστε και τα δύο ταψιά μαζί στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς ή αν προτιμάτε ένα ένα ταψί στις αντιστάσεις στους 180 με 190 βαθμούς.
Είναι τέλεια ζεστά αλλά και κρύα. Μπορείτε να τα φυλάξετε και στην κατάψυξη.
Περισσότερα στο : syntages.nextnet.gr