Συνταγές
Αφράτα μελομακάρονα, τα πιο εύκολα που υπάρχουν
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Για 50 μελομακάρονα:
500 γραμ. αλεύρι γοχ
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1/2ποτήρι του νερού σπορέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη η 1/4στέβια κρυσταλλικη σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι φρέσκο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι όσο πιάσουν τα τρία δάχτυλα ανακατεμένο μέσα στο αλεύρι
2 Κουτ. γλ. Μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
2 κουτ. γλ. κανέλα
1 κουτ. γλ. γαρίφαλο
150 γραμ. καρύδια τριμμένα στο μούλτι
Για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
1/2 ποτήρι ζάχαρη η1/4του ποτηριού στεβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:2
1/2 ποτήρι μέλι
1 φλούδα από λεμόνι
1 φλούδα πορτοκάλι
4 – 5 καρφιά γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι:
Ιδανικά φτιάχνουμε το σιρόπι από την προηγούμενη μέρα*
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12 λεπτά, μετρώντας από την στιγμή του βρασμού.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου από την στιγμή που θα έρθει το σιρόπι σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε στο τέλος.
Ο αφρός κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και αφαιρείται πανεύκολα.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα μας.
Τα γαρύφαλλα και τις φλούδες που έβρασαν μέσα στο σιρόπι τα πετάμε.
Συνεχίζουμε με την ζύμη:
Σε λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, αφού πρώτα τον έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και την σόδα να αφρίζουν – ανακατεύουμε πάνω από τον κάδο – το κονιάκ, και το ξύσμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, φοράμε γάντια και ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα ανοιχτά από κάτω προς τα επάνω μέχρι το μείγμα να απορροφήσει το αλεύρι.
Πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε.
Στο επάνω μέρος τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι για να κάνουμε το κατάλληλο σχέδιο στην επιφάνεια ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι.
Τα βάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και με κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.
Σιροπιάζουμε ζεστά τα μελομακάρονα, σε κρύο σιρόπι.
Αν θέλουμε τα μελομακάρονα να είναι τραγανά καλό είναι να τα σιροπιάσουμε χλιαρά τα μελομακάρονα και σε θερμοκρασία δωματίου το σιρόπι μας.
Εάν πάλι τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε και τα δυο ζεστά στο σιρόπιασμα!
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!