Συνταγές
Αφράτα και νόστιμα τσουρεκοκούλουρα!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. δημητρα σγουριδη – “Μαγειρεύουμε με την Λίτσα.”.
ΥΛΙΚΑ
800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
ένα φλιτζάνι του τσαγιού αραβοσιτελαιο
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι*
ένα κουταλάκι του γλυκού κακουλέ*
(για πιο εντονη γευση κι αρωμα βαλτε λιγο περισσοτερο μαχλεπι και κακουλε)
2 φακελλακια μπέικιν πάουντερ η 2 κσ
4 η 5 κοκκους μαστιχας Χιου κοπανισμενης με λιγη ζαχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι και τα 3 αυγά, ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθουν.
Σε μια άλλη λεκάνη προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και με το σύρμα ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε μέσα σε αυτό το μίγμα του γιαουρτιου με τα αυγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα αρκετά καλά να αναμειχθούν τα υλικά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν αρχίσει και γίνεται πιο πηχτή η ζύμη, αποσύρουμε το σύρμα και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το αλεύρι.
Μπορεί να πάρει περισσότερο από 800 γραμμάρια μεχρι 1 κιλό ομως (εγω εκανα τη μιση ζυμη).
Αφηνουμε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου 15 λεπτά και όταν περάσει ο χρόνος βάζουμε στο ταψί λαδόκολλα
Πλάθουμε το σχήμα που θέλουμε στα κουλουράκια μας και αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Βγαινουν με τη μιση ζυμη γυρω στα 20 25 κομματια αναλογα το μεγεθος.
Σημειωση:
Επειδη ειναι σχετικα αγλυκα μπορειτε να προσθεσετε παραπανω ζαχαρη στη ζυμη η απο πανω να βαλετε γλασο απο ζαχαρουχο μαζι με γαλα και λιγο χυμο λεμονιου και αν θελετε τριμμενο αμυγδαλο.
Μοιαζουν με τσουρεκακια περισσοτερο παρα με κουλουρακια και ειναι αφρατα και αρωματικα!!!
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Η συνταγή δεν χρειάζεται μίξερ. Είναι εύκολη. Η ζύμη επίσης αν την φτιάξουμε και δεν θέλουμε να τα ψήσουμε εκείνη την ώρα μπορεί να μείνει στο ψυγείο στη συντήρηση μια με δύο μέρες.
Η Συνταγή είναι από κ. δημητρα σγουριδη – “Μαγειρεύουμε με την Λίτσα.”.