Συνταγές
Χριστόψωμο για την ωραιότερη γιορτή του χρόνου – ομορφαίνει το σπιτικό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Μένια Στεφοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1k Αλερι για όλες τις χρήσεις
100γρ αλεύρι καλαμποκιού
100γρ αλεύρι ολικής άλεσης
150γρ καρύδια αλεσμένα
Λίγο κανέλα λίγο γαρύφαλλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μισό κουταλάκι γλυκάνισο τριμμένο
Δύο φακελάκια μαγιά
Δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Μισή κουταλιά της σούπας αλάτι
Ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Και χλιαρό νερό όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε πρώτα την μαγιά με την ζάχαρη λίγο αλεύρι και νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει μισή ώρα μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στην μέση ρίχνουμε την φουσκωμενη μαγιά και ανακατεύουμε με το χλιαρό νερό σιγά σιγά το αφήνουμε να φουσκώσει μια ώρα σε ζεστό μέρος
μετά βάζουμε μια λαδόκολλα σε ταψί 22 βάζουμε το ζυμάρι στο ταψί και κρατάμε μια ποσότητα για τα σχέδια μόλις το ετοιμάσουμε το αφήνουμε 15λρπτα και το ψήνουμε περίπου 45λεπτα
Η Συνταγή είναι από Μένια Στεφοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Οι νόστιμες συνταγές δεν σταματάνε.. ΔΕΣ άλλη μια εξαιρετική πρόταση για αυθεντικά Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζανάκι ούζο
1/2 κ.σ. κανέλλα
1/2 κ.σ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μάραθο τριμμένο (ξερό) ή γλυκάνισο
νερό όσο τραβήξει
Οδηγίες
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί σε λεκάνη εκτός από το νερό.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να ξεκολάει η ζύμη απ’ τα χέρια. Αφήνουμε καμιά ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Πλάθουμε τα κουλούρια στο κλασικό μακρόστενο σχήμα λαδόνοντας που και που τα χέρια, τα τοποθετούμε σε λαδομένο ταψί και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσουν (αν τα φτιάξουμε το βράδυ)
Τα ψήνουμε το πρωί σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο να πάρουν καφέ χρώμα (αλλιώς αν τα φτιάξουμε τη μέρα αφήστε τα 4-5 ώρες και μετά ψήστε τα. Εγώ τα άφησα στο μπολ σκεπασμένα πάνω στο καλοριφέρ και έγιναν 3πλάσια και αφρός!!)
Περισσότερες συνταγές στο cookpad.com