Ζυμαρικα
Αυθεντικά Ιταλικά Λαζάνια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά για ένα πυρίμαχο ορθογώνιο ταψάκι
30’Χ20′ cm
Για την μπεσαμελ:
5 κ.σ βούτυρο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλιτζάνια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
Λίγο χαλούμι η γραβιέρα τριμμένα
Για τον κιμά:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο μουλτι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μουλτι
1 καρότο τριμμένο στο μουλτι
Μια χούφτα αρακά
Αλάτι και πιπέρι
Μια πρέζα ζάχαρη
Ένα ξυλάκι κανέλας
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα μικρή ντοματάκια ψιλοκομμένα
η χυμό ντομάτας
Μια κούπα ζεστό νερό.
1/2 κιλό λαζάνια σε φύλλα βρασμένα al dente
4 αυγά σφιχτά κομμένα σε φέτες
3 φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα
1/4 του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα η γραβιέρα η χαλούμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 5 κ.σ. βούτυρο και πρόσθεδούμε το αλεύρι, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην σβολιάσει.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξει η μπεσαμέλ. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
Κάνουμε τη δοκιμή, αν στέκεται στην πίσω πλευρά ενός κουταλιού είναι έτοιμη.
Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι το σκόρδο και το καρότο.
Αφού σωταριστουν προσθέτουμε τον κιμά να σωταριστει και κατόπιν τον αρακά, το χυμό ντομάτας, το βασιλικό, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας που αφαιρούμε κατόπιν, αλάτι και πιπέρι και το ζεστό νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά.
Άπλωνουνε στο ταψάκι λιγη μπεσαμελ.
Από πάνω με λαζάνια, κιμά και λίγη μπεσαμελ και λίγο τριμμένο τυρί.
Κάνουμε άλλες 2 στρώσεις ίδιες.
Στην επόμενη στρώση πάνω από τον κιμά τοποθετούμε τις φέτες αυγών, κιμά και πάλι λίγη μπεσαμελ. Κάνουμε άλλες 2 στρώσεις με λαζάνια, κιμά, μπεσαμελ.
Στην τελευταία στρώση βάζουμε λαζάνια, κιμά και όλη την μπεσαμελ. Ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπάλιζουμε πάνω στη μπεσαμελ βούτυρο σε κομματάκια.
Σκέπαζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180’C βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου ένα τέταρτο ακόμη να πάρει ροδαλο χρώμα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”