Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 25΄-30΄ (για τις βάσεις) + περίπου 2½ ώρες (για την πουτίγκα)
Υλικά
Λευκή βάση
- 125 γρ. αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
- 5 αβγά
- 125 γρ. ζάχαρη
- βούτυρο, λιωμένο, για τις φόρμες
Μαύρη βάση
- 125 γρ. αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κακάο
- 5 αβγά
- 125 γρ. ζάχαρη
Κρέμα
- 600 γρ. γάλα, φρέσκο, πλήρες
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 300 γρ. ζάχαρη + λίγη για τη φόρμα
- 12 αβγά
- 200 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Λευκή & μαύρη βάση
Η διαδικασία είναι ίδια για τις δύο βάσεις: Κοσκινίζουμε το αλεύρι (μαζί με το κακάο, στην περίπτωση της μαύρης βάσης). Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν καλά και ασπρίσουν, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Αδειάζουμε κάθε μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 18 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Κρέμα
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα. Ανακατεύουμε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα του γάλακτος. Ομογενοποιούμε με κουτάλα ή, καλύτερα, μπλέντερ χειρός. Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ χωρητικότητας περίπου 3 λίτρων. Κολλάμε τις δύο βάσεις μεταξύ τους με τη μαρμελάδα, τις μεταφέρουμε στο ζαχαρωμένο μπολ και αδειάζουμε από πάνω τους όλο το μείγμα γάλακτος για να το απορροφήσουν. Καλύπτουμε πρώτα με μια λαδόκολλα κομμένη στη διάμετρο του μπολ και έπειτα με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό (το νερό να καλύπτει το μπολ μέχρι τη μέση). Σκεπάζουμε με το καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 2½ ώρες τουλάχιστον. Ενδιάμεσα, ελέγχουμε: Εάν έχει σηκωθεί το μπισκότο, τοποθετούμε ένα πιάτο ή κάτι βαρύ για να το κρατήσει κάτω και συνεχίζουμε το ψήσιμο