Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
100 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
100 ml ελληνικός καφές δυνατός (ρόφημα)
ΓIA TH ΒΑΣΗ
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια
¼ κ.γ. ξίδι
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
1 κ.σ. τσίπουρο
180 γρ. ζάχαρη άχνη
1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση
8 κ.σ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ψιλοκομμένο
½ κιλό παγωτό βανίλια
Για τη διακόσμηση
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα
*Αλάσκα (ή Βaked Alaska): Γλυκό φτιαγμένο από ζύμη (μπισκότο, παντεσπάνι ή οποιαδήποτε άλλη βάση), παγωτό και μαρέγκα. Γνωστό και ως glace au four (ψημένος πάγος) ή ομελέτα της Νορβηγίας. Επινοήθηκε το 1876 από τον σεφ Charles Ranhofer στο εστιατόριο Dolmonico’s με αφορμή την προσάρτηση της Αλάσκας στην Αμερική. Οι ονομασίες του σχετίζονται κυρίως με τις χαμηλές θερμοκρασίες σε Αλάσκα και Νορβηγία, την ομοιότητά του με παγόβουνο αλλά και με το γεγονός ότι περιέχει παγωτό.
Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ: Ρίχνουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
ΒΑΣΗ: Ρίχνουμε στο μούλτι τα μπισκότα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και τα χτυπάμε μέχρι να τριφτούν και να ανακατευτούν καλά (να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος).
ΜΑΡΕΓΚΑ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν και να δημιουργηθεί ελαφριά μαρέγκα. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι, το ξύσμα, το τσίπουρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν αρκετά τα ασπράδια και να αρχίσει να σφίγγει η μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Μοιράζουμε σε 8 μεταλλικά μπολ τη μισή ποσότητα παγωτού. Από πάνω βάζουμε από 1 κ.σ. περγαμόντο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο παγωτό. Από πάνω μοιράζουμε το μείγμα του μπισκότου και το απλώνουμε καλά ώστε να καλύψει την επιφάνεια. Βάζουμε τα μπολ στην κατάψυξη για 1 ώρα και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια των γλυκών με μαρέγκα και με ένα καμινέτο καίμε ελαφρά την επιφάνεια της μαρέγκας, μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει.
Βάζουμε τα γλυκά σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το σιρόπι, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και σερβίρουμε.
TIPS: Για εντυπωσιακό σερβίρισμα, ραντίστε με λίγο τσίπουρο τις μαρέγκες και ανάψτε ώστε να φλαμπάρει (να δημιουργηθεί φλόγα) την ώρα που τις σερβίρετε.
Αντί για μπισκότο στη βάση μπορείτε να βάλετε μια φέτα τσουρέκι, κομμένη κατάλληλα ώστε να χωράει στο μπολ και να μην προεξέχει από το γλυκό.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.alatikaipiperi.gr