ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
1/2 κιλό ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Χύμο από μισό λεμόνι και την φλόυδα του
3 κ.σούπας γλυκόζη (δεν βάζω γλυκόζη εγώ ) βάζω μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μπόλ βαζουμε το λάδι ,τον χυμο πορτοκαλιού,την μάγια το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει (μέσα στο αλεύρι) το μπέικιν,την βανίλια,το αλάτι και άρχιζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Εγώ τα βάζω όπως λέει η συνταγή όλα στον αρτοπαρασκευστή και ζυμώνω σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο που διαρκεί 15 λεπτά και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος .
- Πατάμε την ζύμη με τις γριθιές να ξεφουσκώσει. Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3 το τοποθετούμε σε μπόλ και προσθέτουμε το κακάο,την κανέλα,το γαρύφαλο το καρύδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
-
- Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραληλόγραμμο σχήμα.
- Την καφέ ζυμη την πλάθουμε σε τρια μπαστούνια στο ίδιο πλάτος με την άσπρη ζύμη ,τοποθετούμε στην άκρη της ζύμης το μπαστούνι και το τυλίγουμε.
Με μαχαίρι κόβουμε το ρολό από την υπόλοιπη λευκή ζύμη και κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολάκια σε μέγεθος ενός δαχτύλου τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα,τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να απλώσουν λίγο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1/2 ώρα περίπου.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Όσο είναι ζεστά τα ροξάκια και το σιρόπι τα σιροπιάζουμε βάζοντας λίγα λίγα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να δούμε ότι έχουν ποτίσει με το ανάλογο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο .
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : plathozymarakia