Υλικά
8 μελιτζάνες φλάσκες
6 ώριμες ντομάτες (5 ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες και 1 κομμένη σε ροδέλες)
8 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο (για τα κρεμμύδια)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
½ κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε, ξεκινώντας από το κοτσάνι (χωρίς να καθαρίσουμε κι αυτό) κάθετα και ξανά προς το κοτσάνι από την άλλη πλευρά. Τις κόβουμε κατά μήκος σαν βαρκάκια. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα μέσα στο νερό.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή περασμένες από μούλτι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά τις μελιτζάνες. Χαράζουμε τη σάρκα τους διαγώνια και τις τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Απλώνουμε σε ταψί, πιέζουμε με κουτάλι λίγο τη σάρκα από τις μελιτζάνες και γεμίζουμε με τα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε μια ή δυο ροδέλες ντομάτας και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί για να μην στεγνώσει εντελώς το φαγητό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να πάρουν χρώμα.
Tips – Μην ξεχνάς ότι…
Αν θέλουμε το ιμάμ να είναι πιο ελαφρύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.