Συνταγές
Ένα αριστούργημα! Καρυδόπιτα με φύλλο…. ή αλλιώς κέικ μπακλαβάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ένα φανταστικό σιροπιαστό γλυκό …
Υλικά
5 μεγάλα αβγά
3/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
3/4 φλ αλεύρι
1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ καρύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ γεμάτο κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κ.σ μπεικιν πάουντερ
4 κ.σ κονιάκ
μια πρέζα αλάτι
7 φύλλα βυρρητου
100 γρ βούτυρο αγελάδος Δωδώνη λιωμένο
Για το σιρόπι
650 γρ ζάχαρη
550 ml νερό
3 κ.σ μέλι γεματουτσικες
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να γίνουν μία ωραία κρέμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το κονιάκ μου.
Ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μου ,το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τα κανελογαρρυφαλα, το ξύσμα και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών με μία μαριζ. Παίρνουμε λίγη από τη μαρέγκα να αραιωσουμε το μίγμα που είναι τώρα σφιχτό.
Ανακατεύουμε απαλά και ενσωματωνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια μου ανακατεύοντας απαλά.
Προσέχουμε να μην χάσουμε τον όγκο. Βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα του κέικ.
Απλώνουμε τα πέντε φύλλα κάτω προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα τοιχώματα της φόρμας. Ενδιάμεσα βουτυρώνουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και κλείνουμε από πάνω προσεκτικά χωρίς να πιέζουμε και ανάλαφρα με τα φύλλα που έχουν περισσέψει έξω από τη φόρμα.
Κόβουμε τα άλλα δύο φύλλα, που έχω κρατήσει, στη μεση και προσθέτουμε πάνω από τα υπόλοιπα φύλλα.
Βουτυρώνουμε πάλι καλά και χαράζουμε το γλυκό …όχι μέχρι κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Ωστόσο ετοιμάζουμε το σιρόπι μου.
Σε σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι μου και το αφήνουμε να βράσει άλλα δύο-τρία λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σιροπιάζουμε το γλυκό μου καυτό κατευθείαν όταν βγει από το φούρνο, με το ζεστό σιρόπι.
Για να σιροπιαστει σωστά το γλυκό μου όταν θα το βγάλουμε από το φούρνο θα τον χαράξουμε πάλι με ένα μαχαιράκι σε αρκετά σημεία….αλλά και εκεί που είχα ήδη χαραξει. Αφήνουμε το γλυκό μου να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει.
Το γυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και γαρνίρουμε με σαντυγι.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.