Υλικά Συνταγής
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
- 4 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες)
- 4 χρωματιστές πιπεριές (κομμένες στα 4)
- 2 μεγάλες ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- 1/2 φλ. φρυγανιά
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
-
Για τη σάλτσα κιμά
- 750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- 800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1πρ. αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 150 γραμ. βούτυρο
- 150 γραμ. αλεύρι
- 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 γαρίφαλα
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 στραγγιστό γιαούρτι
- 2 αυγά
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα κιμά
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήσει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
Αφού περάσουν 7-8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά επιπλέον. Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα μπαχαρικά να αρωματίσουν για 5΄ τη σάλτσα και τα αφαιρούμε.
Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20-25′, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Στο μεταξύ, πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τα λαχανικά, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1 εκ. Και τις πιπεριές σε τέταρτα. Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά τα απλώνουμε σε λαμαρίνες, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα ολόκληρο το κρεμμύδι, έχοντας καρφώσει επάνω του τα γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να ψηθεί ελαφρά, για 2-3′ . Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το ζεστό γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (εκτός από το γιαούρτι και τα αβγά).
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φώτια), για 7-8 λεπτά περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, ανακατεύοντας τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε δύο κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο του μουσακά με ψητά λαχανικά
Λαδώνουμε ένα πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και τα μισά λαχανικά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά. Καλύπτουμε με μια στρώση λεπτές φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ο C στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο ( για να κόβεται).
Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί να μαζέψει τα υγρά. Σερβίρεται και σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά για να τρέμει πρέπει να είναι ζεστός.
Extra tip
Αν θέλουμε, προσθέτουμε φέτες τηγανιτής ή ψητής πατάτας στη βάση. Τότε παραλείπουμε τη φρυγανιά.
ΠΗΓΗ: argiro.gr