Ψωμί µε προζύµι. Πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί
Connect with us

Συνταγές

Ψωμί µε προζύµι. Πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

Διαφήμιση

Υλικά

Για 1 κιλό ψωμί χρειαζόμαστε:
50 γρ. λιναρόσπορο
– 150 γρ. νερό
-150-200 γρ. έτοιμο προζύμι
-50 γρ. νερό
– 50 γρ αλεύρι
– 300 γρ. νερό
-400 γρ. αλεύρι σκληρό
-150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
-20 γρ. μέλι ή ζάχαρη
-10 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή βάζοντας σε ένα μπώλ περίπου 150 γρ. νερό και 50 γρ. λιναρόσπορο και τα αφήνουμε για 8-10 ώρες.

Σε ένα βαθύ πιάτι βάζουμε περίπου 150 έως 200 γρ. έτοιμο προζύμι και προσθέτουμε 50 γρ. νερό και 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως ότου φουσκώσει.

Διαφήμιση

Κατόπιν θα προσθέσουμε σε ένα άλλο μπωλ 300 γρ. νερό, 400 γρ. αλεύρι σκληρό, 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και θα τα ανακατέψουμε καλά.

Αδειάζουμε τώρα όλα τα υλικά αυτά σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.

Απλώνουμε στο τραπέζι την ζύμη και την ανοίγουμε καλά. Ρίχνουμε στο κέντρο της 20 γρ. μέλι ή ζάχαρη και 10 γρ. αλάτι. Θα ζυμώνουμε, θα χτυπάμε και θα ανοίγουμε την ζύμη για 5 έως 7 λεπτά δημιουργώντας έτσι μία καλή ομοιόμορφη ζύμη.

Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε αυτή τη ζύμη σε μία λαδωμένη λεκάνη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 50 λεπτά. Μετά από αυτό τον χρόνο, τεντώνουμε και διπλώνουμε την ζύμη μας σε όλες τις πλευρές, την ξανασκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 50 λεπτά.

Μετά από αυτά τα 50 λεπτά, επαναλαμβάνουμε το τέντωμα και δίπλωμα της ζύμης. Στη συνέχεια θα την σκεπάσουμε και πάλι και θα την αφήσουμε σε ζεστό μέρος για πάλι περίπου 50 λεπτά. Στο χρονικό διάστημα αυτό που επεξεργαζόμαστε την ζύμη έχουμε δίπλα μας λίγο ζεστό νερό για να βρέχουμε τα χέρια μας.

Υστερα από αυτό τον χρόνο, θα αφήσουμε την ζύμη να κρυώσει και να ‘ξεκουραστεί’ και να ξεκουραστεί έτσι, για περίοπου 20 λεπτά.

Καλύπτουμε ένα μπώλ με ένα πανί και ρίχνουμε επάνω του λίγο αλεύρι.

Βγάζουμε την ζύμη τώρα από το μπωλ και την διπλώνουμε προς το κέντρο, την γυρίζουμε ανάποδα έχοντας έτσι δώσει σχήμα στο ψωμί μας και το αφήνουμε να κάτσει στο πανί με το αλεύρι στο άλλο μπωλ.

Μπορείτε να αποφύγετε την διαδικασία του γυρίσματος, και του ζυμώματος εάν αφήσετε την ζύμη στο ψυγείο να φουσκώσει μόνη της έως την επόμενη ημέρα όπου θα είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Για να το ψήσουμε, βάζουμε σε ένα ταψί περίπου 200 γρ. καυτό νερό και πάνω από το ταψί θα βάλουμε το ψωμί στους 240 βαθμούς για 15 λεπτά. Μετά από αυτά τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί με το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 210 βαθμούς για άλλα 25 λεπτά.

Αναλυτικά η συνταγή στο βίντεο που ακολουθεί:

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

Διαφήμιση