Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές
Διαφήμιση

Υλικά

  • 1 ½ κιλό περίπου χταπόδι φρέσκο
  • 10 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα ώριμη κατακόκκινη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1/2 φλ. κρασί γλυκό κόκκινο ή λευκό
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ γεμάτη μέλι θυμαρίσιο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 πατάτες
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για το χταπόδι με μέλι, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε από το κέντρο το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και αδειάζουμε με το χέρι. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το χταπόδι. Το κόβουμε σε μέγεθος  μεγάλης μπουκιάς.

Δες και αυτό!
Μελωμένη, πεντανόστιμη και πρωτότυπη πίτα με αχλάδια

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Αφήνουνε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.

Δες και αυτό!
Βελουδένια Κρέμα για γέμισμα γλυκών (Μιλφέιγ – Τρίγωνα Πανοράματος και για πολλά άλλα)

Όταν το χταπόδι αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το βαλσαμικό, το κρασί και το κονιάκ.

Χαράζουμε τη ντομάτα σταυρωτά, την προσθέτουμε μαζί με το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Χαμηλώνουμε την φωτιά μόλις αρχίσει ο βρασμός.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 1 ½ ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το χταπόδι, με ψιλοτριμμένα τραγανά πατατάκια ή τηγανητές  πατάτες.

Δες και αυτό!
Φτιάξτε πεντανόστιμη κοτόπιτα

Κατά την διάρκεια του βρασμού, το χταπόδι θα κατεβάσει πολλά υγρά και θα γεμίσει ζουμί η κατσαρόλα. Μην πανικοβάλλεστε. Με το βρασμό η σάλτσα αυτή θα πυκνώσει και θα δέσει, θα μελώσει δηλαδή και θα γίνει λαχταριστή.

argiro.gr

Διαφήμιση