Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά •   450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ) •   300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις •   […]

Διαφήμιση

Υλικά

•   450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
•   300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
•   1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•   2 κουτ. σούπας ξύδι
•   1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό 
•   1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•   ελαιόλαδο για τα φύλλα
•   αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση

Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος.
Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο). 

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄. 
Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.

Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί (να ξεκουραστεί) για 30΄ περίπου, εκτός ψυγείου.

Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.

Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.
Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.

— Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη αμέσως, τη διατηρούμε στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μήνες.

–Αν την αφήσουμε σκεπασμένη καλά σ’ ένα μπολ στο ψυγείο για 1 μέρα, γίνεται λίγο πιο αφράτη και ανοίγει πιο εύκολα.

 

ΠΗΓΗ