Φτιάχνουμε νόστιμες τηγανίτες με προζύμι - Χιώτικη συνταγή από Χαλκείο - Χρυσές Συνταγές
Connect with us

Ορεκτικα

Φτιάχνουμε νόστιμες τηγανίτες με προζύμι – Χιώτικη συνταγή από Χαλκείο

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παραδοσιακές Συνταγές”

Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ
400 γρ. νερό
440 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. μαγιά προζύμη από φούρνο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Για το γαρνίρισμα:
250 γρ μέλι
κανέλα και καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μέλι και τα ζεσταίνουμε να γίνουν χλιαρά (40 βαθμούς).

Ρίχνουμε το προζύμη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό.

Διαφήμιση

Θα πρέπει όταν σηκώνουμε το κουτάλι η ζύμη να τραβιέται σαν λάστιχο. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι αραιή, πρέπει να πέφτει από το κουτάλι, αλλά να μην τρέχει.

Αδειάζουμε τον χυλό σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, εν ανάγκη τυλίγουμε το μπολ με 2 ζεστές πετσέτες μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ανακατεύουμε ελαφρά, παίρνουμε με ένα βρεγμένο κουταλάκι του γλυκού ζύμη και τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Περιχύνουμε τους λουκουμάδες με μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα αν θέλουμε. Το προζύμη δίνει μιά ξινή γεύση στους τηγανίτες και αυτό είναι και η διαφόρα τους …

Και μιά εβδομάδα να μείνουν δεν χαλάνε

Όταν θέλουμε τους ξαναζεσταίναμε με τον εξής τρόπο: μέσα σε μιά κατσαρόλα τους κόβουμε στα δύο βάζουμε μια κουταλιά μέλι λίγο νερό και ζάχαρη κανέλα και τους αφήνουμε λίγο να ζεσταθούν και τους σερβίρουμε ακόμη και για πρωινό

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παραδοσιακές Συνταγές”

Διαφήμιση