Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Saltaoura – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”. ΥΛΙΚΑ τρυφερά αμπελόφυλλα 1,5 φλ ρύζι (κίτρινο βάζω […]

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Saltaoura – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.

ΥΛΙΚΑ
τρυφερά αμπελόφυλλα
1,5 φλ ρύζι (κίτρινο βάζω εγώ)
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
μερικά κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 κγ πελτέ
χυμό από λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βάζω σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Πλένω τα αμπελόφυλλα και τα ρίχνω λίγα λίγα στο νερό που βράζει για να τα ζεματίσω. Αφού αλλάξουν χρώμα τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα στο σουρωτήρι και τα αφήνω να στραγγίξουν και να κρυώσουν. (εγώ τα ετοιμάζω από την προηγούμενη)

στρώνω στον πάτο μιας κατσαρόλας όποια φύλλα είναι σκισμένα ή πολύ χοντρά.

Τυλίγω τα ντολμαδάκια βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά γέμιση και βάζω περιμετρικά να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας. Έπειτα συνεχίζω από πάνω. Μου βγήκαν περίπου 3 στρώσεις. Ήταν αρκετά τα αμπελόφυλλα. Εμένα περίσσεψε ελάχιστη γέμιση και την έριξα από πάνω.

Τοποθετώ ένα βαρύ πιάτο στο μέγεθος της κατσαρόλας πάνω από την τελευταία στρώση, όσο το δυνατόν να μην υπάρχει μεγάλο κενό γύρω από το πιάτο, ώστε να μην ανοίξουν τα ντολμαδάκια κατά το βράσιμο.

ρίχνω νερό να σκεπάζει το πιάτο, λίγο λάδι και μισό λεμόνι στυμμένο.
αφήνω να πάρει βράσει και χαμηλώνω στο μισό και αφήνω να βράσουν περίπου 25 λεπτά. Όχι τελείως κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Saltaoura “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.