Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά 450 γραμ. φύλλο κρούστας 250 γραμ. σπορέλαιο 250. γραμ. ζάχαρη 2 βανίλιες ξύσμα από 2 πορτοκάλια 150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια 5 αυγά χτυπημένα 500 γραμ. γιαούρτι 200 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι) 20 γραμ. baking powder Για το σιρόπι 600 γραμ. ζάχαρη 500 γραμ. νερό 1 […]

Διαφήμιση

Υλικά
450 γραμ. φύλλο κρούστας
250 γραμ. σπορέλαιο
250. γραμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
5 αυγά χτυπημένα
500 γραμ. γιαούρτι
200 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
20 γραμ. baking powder

Για το σιρόπι
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλα
1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
100 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι

Εκτέλεση
Για την τέλεια και αφράτη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι, θα ψήσουμε σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

Για το σιρόπι
Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.

7 Μυστικά για τέλεια πορτοκαλόπιτα
•Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

•Αφήστε το φύλλο, αφού το κόψετε, να στεγνώσει καλά.

•Είναι πολύ βασικό, αφού ανακατέψετε τα υγρά υλικά, να ρίχνετε λίγο λίγο το ξερό φύλο στα υγρό μείγμα και να ανακατεύετε καλά ώστε να βραχεί κάθε κομμάτι φύλλου.

•Με δύο πιρούνια χωρίζουμε το ανακατεμένο μείγμα ώστε να μην υπάρχουν κολλημένα φύλλα μεταξύ τους σε μορφή μάζας.

•Η πορτοκαλόπιτα να είναι καυτή και το σιρόπι κρύο. Θα το πιεί όλο το σιρόπι αρκεί να το ρίχνετε λίγο λίγο σταδιακά.

•Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήστε την να κρυώσει τελείως να απορροφήσει το σιρόπι και μετά κόψτε σε κομμάτια.

•Παγώστε τη στο ψυγείο πριν την σερβίρετε απολαύστε τη με μια μπάλα παγωτό. Είναι από τα ωραιότερα γλυκά που σας έχω δώσει ποτέ.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : argiro

Διαφήμιση