Google Translate EnglishGermanGreek

ΥΛΙΚΑ – ΚΕΙΚ

  • 4 αυγά
  • 1 φλ σπορέλαιο
  • 1 φλ + 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φλ νερό
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμοντσέλο
  • λίγο χυμό λεμονιού συν λίγο λεμοντσέλο προαιρετικά
  • ξύσμα απο ένα λεμόνι
  • 3 κουτ. γλ κοφτά παπαρουνόσπορο
  • 3 φλ αλεύρι
Εκτέλεση:
  1. χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
  2. προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό, το νερό το λικέρ και το σπορέλαιο. συνεχίζουμε το χτύπημα
  3. ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι
  4. ρίχνουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα
  5. ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή ταψί ή γεμίζουμε θήκες για μάφινς {δεν τις γεμίζουμε μέχρι επάνω}
  6. ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Τα ατομικά κεκάκια τα ψήνουμε στους 200 για 25-30 λεπτά το πολύ

*αντί γάλα έβαλα νερό για να γίνει πιο ζουμερό το κέικ.

** επίσης, μεγάλο ρόλο σε αυτό το κέικ παίζει ο χρόνος ψησίματος.
Ο κανονικός χρόνος στα κέικ είναι περίπου 45 λεπτά, στον δικό μου φούρνο τουλάχιστον! ψήνουμε 30 λεπτά το πολύ να μείνει αφράτο και μαλακό .

 

ΥΛΙΚΑ – ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΛΕΜΟΝΟΚΡΕΜΑ
Διαφήμιση

{περίπου 350γρ κρέμα)

  • 1 φλ τσαγιού νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2,5 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ελάχιστο κουρκουμά, στη μύτη απ το κουταλάκι
Εκτέλεση:

σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού

διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 2 κουταλιές νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε και λίιιιιιγο κουρκουμά , λίγο βούτυρο και ανακατεύουμε να δέσει η κρέμα. αποσύρουμε απ τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να σταθεί και αποθηκεύουμε σε βαζάκι

Διαφήμιση

*το βούτυρο μπορείτε να το παραλείψετε αλλά δίνει ωραία υφή στην κρέμα όταν κρυώσει, να μην είναι πολύ σφιχτή
**προσοχή, βάζουμε το σκέτο απλό κορν φλάουερ! όχι το βανίλια !
*** ειναι ιδανική για τάρτες, κέικ, τούρτες, σε ψωμί σαν μαρμελάδα

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : dolmadaki