Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.”.

ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα (1 κιλό καθαρισμένα)
1 κιλό ζάχαρη
2½ κούπες νερό
1 λεμόνι (το χυμό του)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.

Διαφήμιση

Στη συνέχεια τα τυλίγουμε και τα καρφώνουμε ένα – ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
Μετα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε. Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5′ και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε στη βρύση, με αρκετό νερό.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δύο φορές…

Διαφήμιση

Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε πάλι με αρκετό νερό. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 – 3 ώρες (ή και περισσότερο), αλλάζοντας δυο – τρεις φορές το νερό, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).
Όταν μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά. (Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4′ – 5′ και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ – 6′ και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 7-8 ώρες…..
Κατόπιν το ξαναβράζουμε για 8′ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο (5′ περίπου), το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Αν στο τέλος δούμε οτι το σιρόπι δεν μας φτάσει να καλύψουμε το γλυκό μέσα στα βάζα, βαζουμε Σ’ενα κατσαρολακι 2 κούπες νερό και 3 ζάχαρη και το βράζουμε μέχρι να δέσει….( περίπου 10′) .. και το προσθέτουμε μέσα στο γλυκό……

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou“”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.”.

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΕύκολο και γρήγορο γλυκάκι με σφολιάτα – πετυχαίνει και με στέβια
Επόμενο άρθροΜηλόπιτα σε Ρολό με κριτσανιστό Φύλλο Κρούστας.. Σκέτη νοστιμιά!