Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”

Τι καλύτερο; Με ζύμη μπριζε, ελαιόλαδο χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι ολικής άλεσης.

Διαφήμιση

Υλικά:
Για την ζύμη:

280 γρ. αλεύρι ολικής
200 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ μπεικιν παουτερ
ξύσμα ενος πορτοκαλιού
1 κόφτη κ.γ κανέλα
1/2 ποτήρι κρασιού κουμαντάρια η μαυροδαφνη
1 γεμάτη κ.σ μέλι
1 αυγά (παραλείψτε σε περίοδο νηστείας )
1 βανίλια

Για την γέμιση:
2 κυδώνια (ένα μεγάλο και ένα μέτριο)
2 μήλα καθαρισμένα
(Όλα κομμένα σε λεπτές φέτες και καθαρισμένα από τα σπόρια τους το ίδιο και τα μήλα)
1 κ.σ μαργαρίνη light
3 κ.σ κοντιτα πορτοκαλιού (αν δεν έχετε βάλτε γλυκό κουταλιού οτι εχετε χωρίς το σιρόπι και ψιλοκομμένα)
σταφίδες 2 κ.σ
χυμό λεμονιού από μισό λεμόνι
μισό ποτήρι κρασιού κουμαντάρια η μαυροδαφνη
μισό ποτήρι κρασιού νερό
2 κ.σ μελι
1 σφηνάκι κονιάκ
μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα με τα χέρια
1 βανίλια
Επιπλέον πούδρα αμυγδάλου για το πασπαλισμα της ζύμης και άχνη ζάχαρη για πασπαλισμα της τάρτας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ ανάμιξης και κάνουμε μια ζυμη να μην κολλά στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Βάζουμε στο ψυγείο όπως είναι με το μπολ το σκεπάζουμε με πετσέτα, μέχρι να κάνουμε την γέμιση.

Για την γέμιση:
Βάζουμε τα κομμένα σε λεπτές φέτες κυδώνια και μήλα σε ένα τηγάνι με το βούτυρο και το χυμό μισού λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να ψηθούν ελαφρώς. Χαμηλώνουμε στο μισό τη φωτιά, προσθέτουμε τα κοντινά, τις σταφίδες και το κρασί.

Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί η αλκοόλη. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και κλείνουμε πάλι το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να μείνει με λίγο ζουμί. Προσθέτουμε το μέλι και το κονιάκ. Αφήνουμε να καραμελώσουν χωρίς το καπάκι τώρα.

Διαφήμιση

Βγάζουμε την ζύμη και την απλώνουμε στην ταρτιερα να καλύψει και τα πλαϊνά.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγη πούδρα αμυγδάλου και προσθέτουμε την γέμιση.

Προσθέτουμε ροζετες μαργαρίνης light πάνω από τη γέμιση και ψήνουμε στους 180C βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει πασπαλισμενο με άχνη ζάχαρη.

Μπορούμε με αυτή τη ζύμη να κάνουμε και αλμυρή γέμιση.

Διαφήμιση

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΥπέροχο σπιτικό στιφάδο χοιρινό λουκούμι
Επόμενο άρθροΕδώ είναι τα πιο αφράτα κουραμπιεδάκια με ξύσμα Πορτοκαλιού