Υπέροχη Πρασοσπανακοτυρόπιτα μούρλια
Connect with us

Πιτες

Υπέροχη Πρασοσπανακοτυρόπιτα μούρλια

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”

Διαφήμιση

Υλικά για το φύλλο
2 Φλυτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου η τόσο όσο να γίνει η ζύμη εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας
1 φλιτζάνι Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
3 κ.σ ξύδι
1 κ.γ αλάτι
10 χούφτες Αλεύρι χωριάτικο

Για την γεμίση
200 γρ σπανάκι κομμένο
200 γρ πράσο κομμένο
1 κρεμμύδι ξερό στο μουλτι
4 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 αυγό
λίγο δυόσμο φρέσκο
λίγο άνηθο
300 γρ. τυρί φέτα

Ηλιέλαιο για το λάδωμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά για τη ζύμη έκτος το νερό και το αλεύρι που τα προσθέτουμε εν αλαξ μέχρι να κάνουμε μια σφιχτή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.

Διαφήμιση

Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Σοτάρουμε όλα τα υλικά της γέμισης (εκτός το αυγό και τη φέτα) μαζί και αφήνουμε την γέμιση στην άκρη. Όταν κρυώσει προσθέτουμε το αυγό, την φέτα τριμμένη και λίγο πιπέρι Φρεσκοτριμμένο.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε ένα ένα φύλλο, το πρώτο να είναι μεγαλύτερο των άλλων, θέλουμε να προεξέχει στο ταψι μας.

Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το ένα φύλλο, να προεξέχει από το ταψί μας και λαδωνουμε με ένα πινέλο καλά με ηλιέλαιο το φύλλο μας. Απλώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα σουρωτα και καλά λαδωμένα, χωρίς να προεξέχουν αυτά από το ταψί.

Στο 5ο φύλλο βάζουμε τα 3/4 της γέμισης αφού το λαδωσουμε καλά. Από πάνω βάζουμε το 6ο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε τα άλλα 4 φύλλα λαδωνοντας τα καλά και το τελευταίο το ανοίγουμε λιγο μεγαλύτερο για να το απλώσουμε σουρωνοντας το.

Γυρίζουμε το το φύλλο που προεξέχει σε κορδόνι και λαδωνουμε πολύ καλά όλο το φύλο και ρίχνουμε λίγο σουσάμι.Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180’C βαθμού αντιστάσεις για 40-50 λεπτά περίπου η μεχρι να ροδίσει καλά.

Τα τελευταία 10 λεπτά την τοποθετείτε στον πάτο του φούρνου να γίνει τραγανή από κάτω.

Μυστικά:
Τις πίτες να τις ψήνετε στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στον αέρα στεγνώνει το φύλλο και για να γίνει τραγανό το πρώτο φύλλο στον πάτο του ταψιού, να την βάζετε 10 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος στον πάτο του φούρνου.

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”

Διαφήμιση
×
Τούρτα Κωκ που ξεχωρίζει!