Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά Για τη γέμιση ½ κιλό τυρί φέτα 2 κ.σ. κοπανιστή 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο (γύρω στις 15 γερές σκελίδες) […]

Διαφήμιση
Υλικά

Για τη γέμιση
½ κιλό τυρί φέτα
2 κ.σ. κοπανιστή
1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο (γύρω στις 15 γερές σκελίδες)
½ φλ. ξερό δυόσμο
8 αβγά χτυπημένα
¾  φλ. κρέμα γάλακτος
5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα καλής ποιότητας ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας
Για το φύλλο
4 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
100 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα σκόρδα: βάζουμε ολόκληρο το κεφάλι σε αλουμινόχαρτο, αλατίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με 1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο. Το κλείνουμε χαλαρά σε πακέτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C 40 λεπτά να μαλακώσει. Ξεφουρνίζουμε, πιέζουμε τις σκελίδες να βγει η ψίχα και πετάμε τις φλούδες. Αφήνουμε στην άκρη.

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ. νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά, φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: λιώνουμε καλά με το πιρούνι τα ψημένα σκόρδα. Σε σε βαρύ μπολ, τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλα, προσθέτουμε την κοπανιστή, τα σκόρδα, τα αβγά χτυπημένα, τον δυόσμο και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ρηχή λαμαρίνα φούρνου, στρώνουμε 3 φύλλα αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.

ΠΗΓΗ