Τρομερό γλυκό του κουταλιού συκαλάκι χωρίς γαλαζόπετρα και ασβέστη
Connect with us

Συνταγές

Τρομερό γλυκό του κουταλιού συκαλάκι χωρίς γαλαζόπετρα και ασβέστη

Η Συνταγή είναι της κ. Rita Ferentinou – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ,ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ!“

Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε σύκα πράσινα, γερά και χωρίς τρυπούλες και τα πλένουμε καλά (φορώντας γάντια, γιατί τα χέρια μας θα «κολλάνε» μετά) Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και ξύδι και τα αφήνουμε βυθισμένα για ένα ολόκληρο βράδυ (1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι/κιλό σύκων).

Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε 10’ σε φρέσκο νερό και τα σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε ακόμα δύο φορές.

Τα αφήνουμε σε κρύο νερό για 5-6 ώρες, για να ξε-πικρίσουν καλά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό και χυμό από μισό λεμόνι (για κάθε κιλό σύκων), τα βράζουμε για 5 λεπτά (από το σημείο βρασμού) και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Διαφήμιση

Εν τω μεταξύ, προσεκτικά σφίγγουμε ένα-ένα στη χούφτα μας τα συκαλάκια προσέχοντας αν από κάποιο σημείο πετάγεται νερό (όπως στη φωτογραφία). Αυτό σημαίνει πως το σύκο έχει σκουλήκι, οπότε το πετάμε.

Αν το σύκο είναι γερό τότε το τρυπάμε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι σε 2-3 σημεία και το σφίγγουμε στην χούφτα μας ώστε να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό, με προσοχή όμως για να μην το λιώσουμε. Στο σημείο αυτό δεν μας πειράζει αν θα ζαρώσουν τα σύκα γιατί όταν βράσουν στο σιρόπι θα ξανα-φουσκώσουν.

Τοποθετούμε τα σύκα μας μέσα στο σιρόπι και βράζουμε 10΄(από το σημείο βρασμού). Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί σκεπασμένο με βαμβακερή πετσέτα, μέχρι το επόμενο πρωί.

Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, δηλαδή μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το σιρόπι στην επιφάνεια του γλυκού ή αν έχουμε θερμόμετρο μέχρι να ξεπεράσει τους 100ο C. Αποφεύγουμε να ανακατεύουμε το γλυκό με κουτάλι, αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα. Αν θέλουμε προσθέτουμε 4-5 γαρυφαλάκια και ασπρισμένα αμύγδαλα.

Τέλος, κι ενώ ακόμα είναι ζεστό το γλυκό γεμίζουμε τα ζεστά βάζα (που έχουμε αποστειρώσει στο φούρνο στους 100ο C στον αέρα για 30΄), μέχρι επάνω. Κλείνουμε αμέσως με τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα μας ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Πλένουμε τα βάζα εξωτερικά, μόνο αφού έχουν κρυώσει εντελώς.

Διατηρούμε εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Όταν όμως ανοίξουμε τις γυάλες καλό είναι να τις βάλουμε στο ψυγείο.

Η Συνταγή είναι της κ. Rita Ferentinou “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ,ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ!“

Διαφήμιση
×
Αφράτα Ντονατς στο φουρνο (Με Μαρμελάδα και Σοκολάτα) !