Τραχανάς ξινός με ψητά λαχανικά
Connect with us

Συνταγές

Τραχανάς ξινός με ψητά λαχανικά

Η Συνταγή είναι από κ. Ευτυχία Μερτζανη – “Χρυσές Συνταγές”.

Διαφήμιση

Είναι σίγουρα μια κοπιαστική διαδικασία, αλλά πιστέψτε με αξίζει..

ΥΛΙΚΑ
Γιαούρτι πρόβειο
Σιμιγδάλι χοντρό
Αλεύρι σκληρό (όσο χρειάζεται)
Πιπεριές Φλωρίνης ψητές
Ντομάτες λιαστές ή ψητές
Σκόρδα ψημένα
Κρεμμύδια ψημένα
Αναλογία γιαούρτι – σιμιγδάλι, 2-1
Η ποσότητα και το είδος των λαχανικών, είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάζουμε τα λαχανικά, που ψήνουμε και λιώνουμε στο μπλέντερ. Έχουμε επίσης φροντίσει να ετοιμάσουμε και το προζύμι.

Αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το προζύμι, τα ψητά λαχανικά και αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα και ταυτόχρονα προσθέτουμε αλεύρι σκληρό, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη κάπως μαλακή.

Διαφήμιση

Έπειτα σκεπάζουμε καλά για να κρατηθεί η ζύμη ζέστη και να φουσκώσει. Αν έχετε κάποια θερμοφόρα ή ηλεκτρικό υπόστρωμα, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, αν τοποθετήσετε πάνω τη λεκάνη με τη ζύμη.

Αφήστε όλο το βράδυ, για να φουσκώσει. Το πρωί αρχίζετε να κόβετε τη ζύμη, αρχικά σε μεγάλα κομμάτια και σταδιακά σε μικρότερα. Όσο μικρότερα κομμάτια τόσο καλύτερα, για να στεγνώσει γρηγορότερα.

Αφήνετε να στεγνώσει, τόσο όσο χρειάζεται για να περνάει απο το κόσκινο. Τέλος, όταν τον περάσετε και απο το κόσκινο, αφήνετε να στεγνώσει πολύ καλά.

Στην περίπτωση που μπορείτε να προμηθευτείτε πρόβειο γάλα απο παραγωγό, μπορείτε να παρασκεύασετε τον τραχανά, με μια άλλη διαδικασία. Προσωπικά την προτιμώ, έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Η δοσολογία και σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια.
Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε σε σκεύος που κλείνει καλά. Σε κάθε λίτρο γάλα προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά σούπας αλάτι. Κλείνουμε καλά και το βάζουμε σε μέρος ηλιόλουστο.

Αφήνουμε να πήξει, χωρίς να το ανακινήσουμε, για 3 έως 6 μέρες περίπου, ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος. Θα το ελέγχουμε κατά διαστήματα, βυθίζοντας ένα μαχαίρι.

Όταν βγει στη επιφάνεια ένα διαφανές υγρό, τότε είναι έτοιμο. Άλλωστε αν δοκιμάσουμε λίγο, βλέπουμε οτι έχει ξινίσει.

Η Συνταγή είναι από κ. Ευτυχία Μερτζανη – “Χρυσές Συνταγές”.

Διαφήμιση
×
Μελιτζάνες και πατάτες φούρνου, σαν πιτσάκια!