Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

ΥΛΙΚΑ Τομάτες ώριμες ή  πομοντόρια  (Ακόμα πουλάνε και τώρα εκμεταλλευτείτε το πήρα 15 κιλά  με 0,50 € το κιλό ) Λάδι αλάτι και  λίγη  ζάχαρη Γυάλινα  βαζάκια  με τα καπάκια τους αποστειρωμένα Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για […]

Διαφήμιση

Νόστιμη συνταγή από : plathozymarakia

ΥΛΙΚΑ
Τομάτες ώριμες ή  πομοντόρια  (Ακόμα πουλάνε και τώρα εκμεταλλευτείτε το πήρα 15 κιλά  με 0,50 € το κιλό )
Λάδι
αλάτι
και  λίγη  ζάχαρη
Γυάλινα  βαζάκια  με τα καπάκια τους αποστειρωμένα

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο -στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα καπάκι πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τον πολτό μας. Πλένουμε πολύ καλά τις τομάτες, χαράζουμε ένα σταυρό στη μια πλευρά, και  τις  βουτάμε  μέσα  σε βραστό νερό  που έχουμε  βράσει  πιο πριν τις αφήνουμε  να  κρυώσουν  λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.. Τις πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια. Πολτοποιούμε τις ντομάτες σ το μούλτι .

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βάζουμε αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε  και   ξαφρίζουμε  με ένα   κουτάλι ότι  διαχωρίζετε  στην επιφάνεια  της  κατσαρόλα  μας .
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα μας να έχει την υφή που θέλουμε (να μείνει περίπου λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα στην κατσαρόλα).
  • Παράλληλα, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα  μας  με  όποιο  τρόπο θέλετε όπως  γράφω  πιο πάνω .
  • Λίγο πριν αρχίσουμε  το γέμισμα, βάζουμε στο φούρνο τα βάζα πλυμένα και βρεγμένα.Πλένουμε τα καπάκια με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν .Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα
  • Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα με  την βοήθεια  ενός  χωνιού , (μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος) και  προσθέτουμε  και  λίγο λάδι  και  σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.Ο αέρας που έχει κλειστεί στο βάζο θα συσταλεί όταν κρυώσει και θα τραβήξει το πώμα προς τα μέσα, κλείνοντας αεροστεγώς το βάζο.Όταν το ανοίξετε θα ακούσετε το χαρακτηριστικό «κλικ».
  • Όλη η διαδικασία θέλει επιδέξιους χειρισμούς για να μην καούμε.. Χρησιμοποιούμε   πανάκια και γάντια σιλικόνης.
  • Διατηρούμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.Αποθηκεύουμε  τα βάζα ή τα μπουκάλια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  •  Κάθε ένα που ανοίγουμε  το φυλάμε  στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.Αυτός ο πολτός είναι η πρώτη ύλη για κάθε παρασκευή στην οποία χρειάζεστε τομάτα. Κάνει όλη τη διαφορά στο κοκκινιστό κρέας ή στο γιουβέτσι στο φούρνο.
  • Ανάλογα με το πόσο τον έχουμε  αφήσει να πήξει, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν την πιο απλή και βολική σάλτσα για μακαρόνια ως έχει ή σωτάροντας στα γρήγορα λίγο σκόρδο με λάδι, προσθέτοντας τον πολτό τομάτας και μυρωδικά.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : plathozymarakia