Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Η Συνταγή είναι από κ. Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”. Θαυμάσιο κλασσικό σιροπιαστό γλυκό! Δεν υπάρχουν λόγια.. ΥΛΙΚΑ […]

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Θαυμάσιο κλασσικό σιροπιαστό γλυκό! Δεν υπάρχουν λόγια..

ΥΛΙΚΑ (για ζύμη)
Μισό κιλό σιμιγδαλι χονδρο
Μισό κιλό σιμιγδαλι ψιλο
200 γρ.στραγγ.γιαουρτι
2 ποτηρια ζαχαρη
2 &1/2 ποτήρια χλιαρό νερό
1 κουτ. Γλ.μαστιχα Χιου
2 βανιλιες
2 φακελάκια μπέικιν
1 κουτ.γλ.ζαχαρη

ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζαχαρη
4 ποτήρια νερο
Φλούδες πορτοκαλιου
2 κουταλιές βούτυρο φρεσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θρυμματιζουμε τη μαστίχα με τη μία κουταλιά ζαχαρη.
Σ ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα σιμιγδαλια, τις βανιλιες, την τριμμένη μαστίχα και το μπέικιν.

Ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω απ το μπέικιν και συνεχίζουμε με το χλιαρό νερό, ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, πάνω στο γιαούρτι, διαλύοντας το γιαούρτι με το νερό, το μπέικιν, τις βανιλιες και τη μαστίχα, δίχως να ανακατευτεί πάρα πολύ με το σιμιγδαλι από κάτω.
Θα αρχίσει να αφριζει και αφού ρίξουμε όλο το νερό, ανακατεύουμε με όλο το μίγμα απαλά.

Όταν ομογενοποιηθει, το ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί της κουζίνας, που αν θέλουμε λαδώνουμε ελαφρα και το στρώνουμε καλά με το χέρι.
Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί στον πάγκο να γίνει λεία η επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180.

Για να κοπεί άνετα το σαμαλι, πρέπει αφού ψηθεί για λίγο (περί τα 15′) και πάρει ένα ελαφρά κανελί χρώμα, να το βγάλουμε, να το κόψουμε όπως επιθυμούμε και μετά να το ψήσουμε μέχρι να γίνει, περίπου 45′ συνολικά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι όλο μαζί.

ΣΙΡΟΠΙ
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και από σημείο βρασμού, μετράμε 4-5′.

Μετα ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και το ρίχνουμε στο γλυκό όλο.

Αφήνουμε, ιδανικά μέχρι την επόμενη, πριν το σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι από κ. Sunday Lous “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.